Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: het is tijd voor ontbijt

In de serie Remy en zijn vrienden volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Deze keer is dierverzorger Saskia druk bezig met het ontbijt voor de vogels in de arena.  

Ooievaars zijn dol op kuikentjes - Foto: NH

Het is vroeg in de ochtend. De vogels in de arena hebben hun veertjes gepoetst en wachten ongeduldig op hun ontbijt. Dierverzorger Saskia is er al druk mee. Ze doet dat aan de hand van een voerlijst. "Die vullen we iedere dag in", vertelt ze. "Het hangt een beetje af van het gewicht van de vogels, van het weer en wat we met ze gaan doen."

En met dat laatste bedoelt Saskia of de vogels die dag een rol krijgen in de vogeldemonstratie. Maar ja, die vogeldemonstratie is er alweer een tijdje niet. Vrij rondvliegen in de arena mogen ze wel af en toe.

Saskia: "Het hoofdbestanddeel zijn kuikens. Een of twee keer per week krijgen ze wat anders. Dat kunnen muizen, ratten of duif zijn."

"In de winter eten de roofvogels niet meer dan in de zomer"

saskia verbruggen, dierverzorger

Je zou denken dat de vogels in de winter meer eten dan in de zomer, maar dat valt volgens Saskia wel mee. "We merken wel dat ze in de winter qua gewicht omhoog gaan, maar ze eten eigenlijk niet heel veel meer. Sommige vogels eten misschien een of twee kuikentje meer, maar dat was het wel." Blijkbaar kunnen ze het voedsel beter opslaan of ze gebruiken meer van het kuikentje dan in de zomer. De vogels hebben wel meer voedsel nodig in het voorjaar, als ze nieuwe veren krijgen. 

Kuikentjes

Het blijft toch een raar idee om te zien dat Saskia kuikentjes aan het uittellen is, die uit een grote doos komen. "In het begin is dat inderdaad een beetje raar", beaamt Saskia. "Maar het is wat ze eten. Het hoort er gewoon bij. Een roofvogel kun je geen groente geven, we moeten wel."

Voedsel

De roofvogels houden zich niet bezig met dit soort vragen. Als Ruppeltje, de Ruppels gier, gevraagd wordt om op de weegschaal te komen, doet hij dat meteen. Hij weet dat er een beloning volgt. Maar liefst acht hele kuikens slikt hij moeiteloos door, voordat hij weer tevreden teruggaat naar zijn verblijf.  Ruppeltje weegt 6.5 kilo, iets lichter dan gister. Misschien krijgt hij morgen dan een extra kuikentje.

De ooievaars zijn als volgende aan de beurt. Ze mogen even rondlopen in de arena. Saskia heeft een collega meegenomen. Zo kunnen de vogels apart en ongestoord eten. Saskia houdt zich bezig met Oscar. Oscar is in het park geboren en door de verzorgers grootgebracht. De laatste kuikentjes krijgen de ooievaars in hun verblijf, want anders loop je de kans dat ze niet meer terug willen.  

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.