IJmond

NL
V

'Rondje Wijk aan Zee' breidt collectie uit met zware tetraëders uit oorlogstijd

26 maart 2021, 07.00 uur · Door Dennis Mantz

Vereniging 'Rondje Wijk aan Zee' heeft de collectie kunnen uitbreiden met twee zogeheten tetraëders, verdedigingswerken die door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de kust werden ingegraven. Ze kwamen aan het licht tijdens graafwerkzaamheden van Netbeheerder TenneT.

'Stichting Atlantikwall Wapens & Munitie Museum in IJmuiden'

Voor de kust van Wijk aan Zee en Heemskerk wordt in opdracht van TenneT al weken gegraven om de bodem vrij te maken, zodat er hoogspanningskabels kunnen aanlanden van een nieuw te bouwen windmolenpark op zee. Dat was nodig omdat bodemonderzoek in de kustplaats leidde tot 'meer dan honderd rode stippen op de kaart'. 'Blindgangers' of andere niet-gesprongen explosieven werden er niet gevonden, wel de zogeheten tetraëders.

Marvin Asveld, verbonden aan het project als adviseur op het gebied van explosieven, was bij de opgravingen aanwezig. “Al gauw werd duidelijk dat het hierbij om overblijfselen van de Duitse kustverdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog ging. Deze strandversperringen stonden vroeger in de vloedlijn om landingsvoertuigen tegen te houden en open te snijden.”

Rompensnijders

"Soms werd daar een springlading op bevestigd", zo weet Asveld. "Maar de koppen die wij vonden zijn zogenoemde rompensnijders. Deze hebben scherpe stalen uitsteeksels om de rompen van landingsvaartuigen open te snijden."

TenneT

Rondje Wijk aan Zee

Greet Cudovan is al meer dan 15 jaar verbonden aan Rondje Wijk aan Zee, die met georganiseerde wandelingen verhaalt over het kustdorp in oorlogstijd. Ze is blij met de uitbreiding. “Met het opgraven van de tetraëders is een tastbaar deel van het lokale oorlogsverleden weer aan het licht gekomen. De bedoeling is dat deze twee constructies een mooie plek in het dorp krijgen. Ook deze nieuwe blikvangers bieden straks gelegenheid om tijdens de rondleiding letterlijk even stil te staan bij de geschiedenis van ons kustdorp in oorlogstijd.”

Rondje Wijk aan Zee moest zich vorig jaar opnieuw uitvinden. Groepsrondleidingen in coronatijd waren niet meer mogelijk. Ze ontwikkelden een app, die de wandelaars aan de hand neemt voor een rondleiding:

App Rondje Wijk aan Zee - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]