Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

De grootste zeesluis ter wereld heeft nu ook deuren: "Een enorme klus"

25 maart 2021, 14.58 uur · Aangepast 25 maart 2021, 17.32 uur · Door Fred Segaar

IJMUIDEN - Het werk aan de grootste zeesluis ter wereld beleefde deze week een hoogtepunt. De tweede deur van de sluis en de reservedeur werden op hun plaats gezet. De eerste deur is in september vorig jaar al geplaatst. "Een enorme klus", zegt Jan Rienstra van Rijkswaterstaat, "maar alles is goed verlopen."

Deuren voor sluis - NH Nieuws

De komende maanden worden de deuren, elk 3000 ton zwaar, getest. Mocht alles goed functioneren, dan betekent het plaatsen van de deuren een belangrijke stap op weg naar voltooiing van het werk. Het begon in 2016 en zal, zonder tegenslag, vermoedelijk begin 2022 klaar zijn. 

Pont

Bijna tegelijk met het plaatsen van de deuren gaat maandag de sluisroute open voor fietsers en voetgangers. "Eindelijk", zegt Johan Zwakman van het wijkplatform IJmuiden-Noord. "Voor mensen uit Oud-IJmuiden en Zeewijk die aan de andere kant van het kanaal werken, is dit een veel kortere route dan met de pont."  

Zwakman hoopt dat de sluisroute nu ook snel wordt opengesteld voor autoverkeer. "Dat zou mooi zijn, maar ik vrees dat het nog wel even duurt. Ik hoor zelfs zeggen dat we blij mogen zijn als we er in 2024 weer met de auto overheen mogen."

De sluisroute voor  (brom)fietsers en voetgangers gaat maandagochtend om 06.00 uur open. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]