Ga naar Content

Oude drukpersen krijgen nieuwe toekomst in Noord: "Er gaat papier in en er komt drukwerk uit, magic"

AMSTERDAM - Grafische Werkplaats Amsterdam verhuist 8000 kilo aan onder andere drukpersen. Na 17 jaar in stadsdeel Oost te hebben gezeten, verhuizen ze de hele werkplaats naar de NDSM-werf in Noord. Alle kleine ondernemers en culturele instellingen aan Molukkenstraat 200 moeten namelijk plaatsmaken voor winkels en kantoren. 

Drukpers - NH Nieuws

De verhuizing behelst naar schatting zo'n 3400 kilo aan loden letters, 4500 kilo aan persen en honderden kilo's aan papier en inkt. De verhuizing verliep soepel. De eerste grote vrachtwagen met de inktpersen kwam na een rit van twintig minuten veilig aan op de NDSM werf, waarna alles weer werd neergezet. 

"Drukpersen zoals deze werden bijvoorbeeld gebruikt om Het Parool te printen, tijdens de oorlog"

MARTIN VELTMAN, OPRICHTER

Oprichter Martin Veltman is blij dat de werkplaats een nieuw thuis heeft kunnen vinden. Hij vindt het belangrijk dat het cultureel erfgoed van de drukpers blijft bestaan. "Drukpersen zoals deze werden bijvoorbeeld gebruikt om Het Parool te printen, tijdens de oorlog." Maar hij wil vooral de magie van de drukpers benadrukken. "Er gaat papier in en er komt drukwerk uit, magic."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]