Ga naar Content

Natuurlijk Noord-Holland: recreëren in de Dorregeesterpolder

UITGEEST - Boswachters klagen steen en been nu het mega-druk is in de natuur vanwege de lockdown. Mensen die nooit een bos of duin bezochten, wandelen er nu lustig op los. We zouden haast vergeten dat er ook recreatiegebieden zijn: speciale natuurlijke terreinen die juist zijn ingericht voor mensen. Recreatiegebied Spaarnwoude, het Twiske, het Dijkgatsbos of het Diemerbos zijn daar mooie voorbeelden van. 

Natuurlijk Noord-Holland: de Dorregeesterpolder - NH Nieuws

De Dorregeesterpolder is minder bekend. Maar deze parel van Recreatie Noord-Holland is een bezoek meer dan waard. Rond deze polder loopt een prachtig pad waar Bart van Vliet van recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer hartstikke trots op is. "Je wandelt tussen weiland en water een rondje van het parkeerterrein naar de Dorregeestermolen en weer terug. Een rondje van ongeveer zes kilometer, iets meer dan een uur. We hebben vanwege de corona-drukte het pad verlegd. Zodat we het niet meer hoeven af te sluiten in het broedseizoen. Er is gewoon heel veel behoefte aan wandelnatuur."

Ecoloog Norbert Daemen vergezelt ons. Norbert levert specialistische botanische kennis waarmee Recreatie Noord-Holland de natuurwaarden verbetert in recreatiegebieden. "Kijk nou, wat een mooi slootkantje", steekt Norbert van wal. Hij wijst op gele bloemetjes die al volop bloeien. "Dat is speenkruid, één van de voorboden van het voorjaar." We graven een klein polletje uit, zodat Norbert iets kan laten zien. "Je ziet hier onderaan speenvormige knolletjes. Daar dankt het speenkruid zijn naam aan.  Het plantje bloeit en verdwijnt weer nog voordat de meeste andere planten uit hun winterslaap zijn ontwaakt."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto:

Mollenvanger

We wandelen over de dijk. Het valt op hoe ontzettend veel wormen in de grond zitten. Overal zijn de gedraaide hoopjes te zien die wormen achterlaten als ze boven de grond komen. "Het teken van een gezonde bodem", zegt Bart. Dat vinden de mollen ook die overal grote hopen op het land hebben gemaakt. Ik heb van mollenvanger Ruud van mollenweg.nl twee molletjes meekregen zodat we ze eens goed kunnen bekijken. "Wat een graafmachines zijn het, he?", zegt Norbert als we de voorpoten van een mol van dichtbij zien. "Het zijn prachtige beestjes."

Daar denkt helaas niet iedereen zo over. Veehouders kunnen last hebben van mollen, omdat de aarde van de molshopen in het kuilgras terecht komt tijdens het maaien. Dat verlaagt de kwaliteit van de melk en dat kost de boer geld. Ruud vangt mollen met klemmen, niet met gif. "Dat is troep, dat komt overal in het milieu en daar hou ik niet van. " Ruud is derde generatie mollenvanger en heeft een aardig weetje over mollen: "Hun vacht staat recht overeind en dus niet schuin naar achteren zoals bij de meeste dieren. Daardoor kunnen ze snel voor- en achteruit door hun tunnels kruipen. Dat gaat soms net zo snel als wij kunnen lopen: ongeveer zes kilometer per uur. Loop dat maar eens en beeld je in dat de mol in dat tunneltje onder de grond net zo snel is."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto:

Wandelnetwerknoordholland.nl

We kijken vanaf de dijk uit over het Uitgeestermeer aan de ene kant en de lager liggende polder aan de andere kant. Ganzen, een grote zilverreiger en een haas zien we in het gras. In de verte staat de Dorregeestermolen. Het verkeer van de A9 zoemt om ons heen. "Daar zie je in de zomer niets meer van hoor", verzekert Bart. "Het is dan lekker zwemmen hier op het strandje." Overal staan palen die de wandelroutes wijzen.  Het Noord-Hollandpad komt er langs. Op wandelnetwerknoordholland.nl vind je ze terug. Net als heel veel andere wandelpaden waar je kunt genieten van de Noord-Hollandse natuur.

"Daar zie je in de zomer niets meer van hoor. Het is dan lekker zwemmen op het strandje"

Bart van Vliet, recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]