Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Pro Life-demonstranten krijgen waarschuwing van gemeente na overtreden regels

24 maart 2021, 17.04 uur · Aangepast 24 maart 2021, 17.26 uur · Door Thomas Jak

HAARLEM - Pro Life-aanhangers hebben zich niet aan de regels gehouden bij een demonstratie bij abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove. De demonstranten hebben van de gemeente een waarschuwing gekregen, omdat ze niet in het aangewezen demonstratievak stonden. Als ze de regels nog een keer overtreden, moeten ze van de gemeente vertrekken.

Anti-abortusdemonstranten op afstand van de kliniek - NH Nieuws / Paul Tromp

De maandelijkse demonstraties van de groep zijn al lang punt van discussie in de gemeenteraad. Burgemeester Jos Wienen besloot uiteindelijk dat de demonstranten in een vak moeten blijven staan, op minimaal 25 meter afstand van de achteringang van de kliniek. Volgens de gemeente Haarlem stonden de demonstranten deze keer niet op de juiste plaats. De pin in de stoep, die aangeeft waar ze moeten staan, is ook verdwenen.

Na de waarschuwing zijn de demonstranten weer in het daarvoor bestemde vak geplaatst. Mocht het nog een keer gebeuren, dan zal de demonstratie direct beëindigd worden.  

Intimidaties

Aanleiding voor de discussies over de demonstraties is dat bezoekers van de kliniek zich geïntimideerd voelden door de demonstranten. De directie van de kliniek schreef een brandbrief aan de burgemeester, die vervolgens naar een passende oplossing op zoek ging. Een oplossing die zowel aan de privacybescherming van de bezoekers, als aan het grondrecht op demonstratie zou voldoen. Dat werd dus uiteindelijk een vak, waar de anti-abortusdemonstranten niet uit mochten lopen. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]