Ga naar Content

Opnieuw dramatische start voor toeristische sector: 'Het ontbreekt aan perspectief'

WEST-FRIESLAND - Opnieuw een harde klap voor de toeristische sector. Door de verlenging van de lockdown valt voor het tweede jaar op rij de start van het seizoen in het water. Ondanks de onzekerheid probeert de sector er nog wat van te maken. De focus ligt op het najaar, vertelt Marlies Groot van toeristisch samenwerkingsverband Holland Boven Amsterdam. "We hopen dan de schade te kunnen inhalen."

Opnieuw ramp start toeristisch seizoen West-Friesland - NH Nieuws

"Het ontbreekt aan perspectief", zegt onder meer Paul van Ommen van Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ). Volgens hem worden de problemen alleen maar groter. Veel reserveringen waren verzet naar dit jaar om te voorkomen dat er moest worden terug betaald. Maar meerdere klanten hebben nu aangegeven geld te willen zien. 

En als ze weer mogen varen duurt de aanloop ook nog wel even. "We zijn geen kappers die gelijk aan de slag kunnen. Je hebt te maken met groepen, we hebben zeker een half jaar nodig om volop te draaien. We weten niet voor wie het wanneer een probleem wordt, maar we gaan steeds verder achteruit." 

Sprookjeswonderland bespaart waar het kan

Net als bijvoorbeeld het Buitenmuseum in Enkhuizen had ook Sprookjeswonderland lang de hoop om 2 april weer open te kunnen. Het attractiepark had al een moeilijk jaar achter de rug, legt eigenaar Matthijs de Vries uit. "We hadden 44% minder omzet dan normaal. Voor ons is april juist een belangrijke maand. Dan verkopen we seizoenskaarten en hebben we ook schoolreisjes."

Daarom probeert De Vries de kosten zo laag mogelijk te houden. "We huren geen aannemers meer in, maar doen alles in eigen beheer. En ook stellen we niet noodzakelijk onderhoud uit. Daarnaast teren we in op de reserves."

Heel zuur, april is juist ons hoogseizoen"

rené van den broeke, museumstoomtram hoorn-medemblik

Ook directeur René van den Broeke van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik baalt. "Heel zuur, april is ons hoogseizoen. Twee jaar geleden hadden we ruim 20.000 bezoekers." Al meerdere malen moesten ze hun seizoen onderbreken door de wisselende coronamaatregelen. De museum-directeur heeft begrip voor het beleid, maar het maakt het er niet makkelijker op. "We hebben veel houvast nodig, moeten vooruit kunnen plannen. Meest frustrerende is dat, dat telkens niet kan." Vooral door overheidssteun verwacht hij te kunnen overleven.

We zetten ons schrap voor harde klappen"

Marlies groot, holland boven amsterdam

Toeristisch samenwerkingsverband voor het noorden van onze provincie, Holland Boven Amsterdam, heeft ook zorgen. "Het verlengen van de lockdown was natuurlijk geen verrassing. Maar we weten niet hoe het verder gaat. Er gaan uiteindelijk klappen vallen en daar zetten we ons schrap voor", vertelt Marlies Groot namens de organisatie. 

"We richten ons nu op de dingen die wel kunnen. Zoals wandelen en fietsen en de tulpen staan in bloei." Ook verwacht Groot drukte in de zomermaanden. "Zoals het er nu naar uitziet komt er vanaf juni meer ruimte. Je ziet al dat mensen heel graag weg willen. Met name in het dure segment gaat het hard."

Focus op het najaar

De focus ligt dan ook vooral op het najaar. "Zo proberen we wat van de schade te kunnen inhalen. We hopen dat de vele Duitsers en Belgen die er normaal zijn, dan alsnog komen. We proberen daar ook zoveel mogelijk ondernemers bij te betrekken, zodat zoveel mogelijk mensen daar van profiteren." 

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]