Ga naar Content

Elmer en Chris starten eigen spoorwegmaatschappij: "Het lijkt nog wat onwerkelijk"

Al jaren droomt Elmer van Buuren ervan om directeur te zijn van zijn eigen spoorbedrijf en nu wordt die droom werkelijkheid. Samen met treinfanaat Chris wordt gewerkt aan European Sleeper. Een maatschappij die de nachttrein weer op de rails wil zetten. 

Het is de bedoeling dat de eerste trein binnenkort vertrekt vanaf Amsterdam Centraal. De bestemming houden de spoorliefhebbers nog even geheim, maar ze zijn ervan overtuigd dat de plannen doorgaan.

"Het is natuurlijk een flinke investering", zegt Chris Engelsman. "Wij starten op een slimme manier, waardoor we de eerste jaren rijtuigen en locomatieven gaan huren. Daardoor hoef je niet echt miljoenen te investeren."

Foto: NH / Pak An Doen

"De nacht heeft een hele andere sfeer dan de dag. Het heeft iets geheimzinnigs", zegt Elmer over de keuze voor nachttreinen. "Je stapt 's avonds in de ene plaats in, je gaat slapen en de volgende dag doe je je rolluikje omhoog en je ziet bergen."

Dat gevoel maakt de nachttrein volgens hen bijzonder, maar momenteel is er volgens Elmer te weinig aanbod als het om internationale nachttreinen gaat. "Het is mijn drijfveer om dat te veranderen".

"De nacht heeft iets geheimzinnigs"

Elmer van buuren

Het opzetten van de spoorwegmaatschappij is voor de twee een enorme uitdaging. "Het is de truc om het stap voor stap te doen", zegt Elmer. Volgens Chris helpt het dat ze goed ingevoerd zijn in de treinwereld en een groot netwerk hebben. "We kennen veel mensen die ons werk uit handen kunnen nemen."

Foto:

Het idee dat er over een tijdje treinen rondrijden in een kleur die ze zelf hebben bedacht, is voor de mannen nog niet te bevatten. "Het kan, maar het lijkt nog wat onwerkelijk dat we het echt aan het doen zijn", aldus Elmer.

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]