Ga naar Content

Eén jaar celstraf voor vader die basisschool 't Palet binnenreed

GROOTEBROEK - De vader die op 1 juli van het afgelopen jaar een bassischool in Grootebroek binnenreed heeft van de rechter een celstraf gekregen van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook mag de man acht maanden lang niet autorijden.

Foto: NieuwsFoto / Laurens Bosch

De 55-jarige man reed afgelopen zomer het schoolgebouw van 't Palet in Grootebroek binnen, waar op dat moment een afscheidsfeest bezig was voor de oudste leerlingen. De man had een conflict met de school en zou woedend zijn, omdat zijn zoon in het volgende schooljaar niet bij zijn vriend in de klas kwam te zitten. Op het moment dat hij de school binnen reed zou hij onder invloed zijn van alcohol. Nadat hij de auto uitstapte, heeft hij ook nog de juf van zijn zoon bedreigd. Er vielen geen gewonden die avond.

Straf minder dan eis

Hij werd al snel door het Openbaar Ministerie verdacht van poging tot moord. Daarnaast werd hem ook vernieling en beschadiging aan het schoolgebouw verweten, en het bedreigen van de lerares. 

Het Openbaar Ministerie kwam daarom twee weken geleden met een eis van drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Een eis die hoger ligt, dan de uiteindelijke straf. De rechter heeft in zijn uitspraak meegewogen dat de man minder toerekeningsvatbaar is verklaard, berouw heeft getoond en tijdens de rechtszaak zijn spijt heeft betuigd.

Schokkende gebeurtenis

De rechtbank spreekt van een zeer schokkende en ernstige gebeurtenis. Op de avond dat de man de school binnen reed was er een afscheidsavond gaande. Deze avond moet volgens de rechtbank een grote impact hebben gehad op de kinderen en volwassenen die die avond aanwezig waren. 

De man heeft naast zijn straf ook nog een aantal voorwaarden opgelegd gekregen, hij moet zichzelf laten behandelen voor zijn problemen. Daarnaast mag hij niet in de buurt van de school komen, en ook geen contact opnemen met de juf. 

Realistisch

In een reactie aan NH Nieuws laat Rob Narold, directeur van de basisschool in Grootebroek, weten onder de indruk te zijn van het onderzoek dat werd verricht voor de rechtszaak. "De rechter heeft een zorgvuldige afweging gemaakt. Ik denk dat deze straf realistisch is", vertelt hij. "Alles is goed uitgezocht, de getuigen zijn gehoord en zowel justitie als de advocaat hebben goed hun best gedaan om tot een bepaalde straf te komen."

De directeur sprak vanmorgen met de juf, die door de 55-jarige man bedreigd werd. Ook zij heeft aangegeven vrede te hebben het de straf die de verdachte opgelegd heeft gekregen. Het is nog niet bekend of een van de partijen hoger beroep aantekent tegen de straf die de rechter opgelegd heeft. "Daar is een termijn van twee weken voor gesteld", aldus Narold. "We maken ons daar geen zorgen over, maar weten wel dat die mogelijkheid er nog kan komen."

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]