Ga naar Content

Darter Zonneveld benaderd door matchfixer: "Of ik expres wilde verliezen"

UITGEEST - Ook de Noord-Hollandse darter Niels Zonneveld uit Uitgeest is benaderd door een matchfixer. "Ik kreeg via WhatsApp een bericht. Het kwam er op neer of ik expres wilde verliezen", vertelt Zonneveld.

Darter Niels Zonneveld uit Uitgeest - Foto: Orange Pictures / Shane Healey

De NOS bracht vanochtend het nieuws naar buiten dat zeker zes Nederlandse darters zijn benaderd om wedstrijden te beïnvloeden. Het Openbaar Ministerie zegt tegen de omroep op de hoogte te zijn van meerdere signalen van matchfixing in het darten en dat het daarom een onderzoek is gestart.

"Wij hebben een meldingsplicht bij de bond. Ik heb geen idee wie er achter dat nummer zit en heb het nummer meteen geblokkeerd. Ik wil er buiten blijven", aldus Zonneveld.

"Ik heb geen idee wie er achter dat nummer zit en heb het nummer meteen geblokkeerd. Ik wil er buiten blijven"

darter niels zonneveld

De 22-jarige darter werd vorig jaar april dus benaderd via WhatsApp. Nadat hij het nummer had geblokkeerd is er geen contact meer geweest. De Noord-Hollander laat weten dat hij blij is dat het nieuws naar buiten komt.

Zonneveld heeft nu de komende weken geen wedstrijden gepland staan. Eind april staan er vooralsnog wedstrijden in Duitsland gepland voor hem.

Online dartwedstrijden

De Purmerendse darter Vincent van der Voort, die naar eigen zeggen nooit is benaderd door matchfixers, is niet verbaasd dat dit gebeurt. "Met name tijdens de coronacrisis zijn er veel online dartwedstrijden georganiseerd. Darters streamen zichzelf dan terwijl ze gooien." Volgens Van der Voort krijgen spelers daar van de organisator een vast bedrag voor, ongeacht winst of verlies. "Dan is het voor sommigen verleidelijk om op matchfixers in te gaan."

Hij denkt dat het met name in de subtop van de sport gebeurt. "Een Michael van Gerwen die verdient genoeg met darten. Voor de toppers is het totaal niet interessant om op de berichten in te gaan."

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]