Ga naar Content

Kookles voor alle jaarlagen op basisschool in Haarlem: "Voedselwijs worden"

Kennis over en ervaring met eten op jonge leeftijd al opdoen. Het is de basis om gezonde en duurzame keuzes te maken over wat er op je bord komt en bij Basisschool de Ark in Haarlem beginnen ze daarom al met kooklessen in de kleuterklas. 

kooklessen vanaf de kleuterklassen werpt vruchten af - NH Nieuws

De school neemt deel aan een speciaal programma, georganiseerd door de provincie, om de kennis over eten bij jonge kinderen te vergroten. "Wij proberen te verbinden, aan te jagen en enthousiast te maken", aldus programma-adviseur Nienke Chantrel. "En dat op een zo vroeg mogelijke leeftijd. Dat ze echt voedselwijs worden, smaak ontwikkelen en weten waar voedsel vandaan komt. Echt van grond tot mond." 

"Normaal maak je voor het avondeten pasta met groenten en nu maak je hummus, wat je nooit thuis zou maken"

leerlinge over de kooklessen

Kookdocent Marjolein Triesscheijn geeft al tien jaar les op De Ark en ziet dat de kinderen zich ontwikkelen. "Ik leid ze eigenlijk zo op dat ze betere kunnen koken dan hun ouders", vertelt ze glimlachend. "Vooral als ze van kleuter tot groep acht elk jaar kookles krijgen zie je daar al een heel groot verschil. Wat ze als kleuter nog vies en eng vonden, dat ze dat op een gegeven moment wel lusten."

Tijdens één van de lessen, waarbij de leerlingen brood en hummus maken wordt duidelijk wat de leerlingen opsteken van de jarenlange kookervaring op school. "Ik vind het eigenlijk wel leuk, want normaal kook je niet echt thuis", vertelt een leerling."Nu krijg je echt les en dat vind ik wel leuk." Een mede-leerling vult aan: "Het zijn vaak specialere dingen, normaal maak je bijvoorbeeld voor het avondeten pasta met groenten en nu maak je hummus, wat je nooit thuis zou maken."

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over het onderwerp Voedsel uit Noord-Holland? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.