Ga naar Content

Kringlooplandbouw verbindt Texel: "Erwten voor mens en dier"

TEXEL - Erwtenteelt op Texel heeft een multi-functioneel doel. Er wordt door een Texelse slagersoep van gemaakt, maar tegelijkertijd is het ook krachtvoer voor de schapen op het eiland. 

Kringlooplandbouw op Texel komt van de grond - NH Nieuws

Het is een initiatief van een aantal telers en boeren op waddeneiland Texel. Het doel: de voedselketen zo duurzaam mogelijk maken. Akkerbouwers Kees en Klaas Lap telen erwten voor mens en dier. "Het mooie van erwtenteelt is dat je het voor menselijke consumptie kunt gebruiken en voor voer voor de schapen", aldus Kees. "Dus je hebt een dubbel doel en dat maakt het gewas sterker." Klaas vult aan: "En je weet waar het vandaan komt en wat ermee gebeurd is. Dus je houdt dan mooi het overzicht erop en hebt weinig transport."

Tekst gaat door onder foto

Foto:

De schapen genieten van de erwten en de dieren leveren op hun beurt weer mooie producten. Spil in het geheel is Dapper, een Texels initiatief van boeren en ondernemers om de producten en de verhalen erachter, van het eiland bij de consument te krijgen.

"Waar we met Dapper mee bezig zijn is het stimuleren van kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw op Texel", legt Emmie Monster van Dapper uit. "Het gaat er bij ons voornamelijk om om de verbinding te maken tussen de boeren, maar ook tussen de consument en de boer."

Tekst gaat door onder foto

Foto:

Daar is de erwt dus een uitstekend middel voor. De akkerbouwbroers zijn goed te spreken over het project en over de teelt. "Ze zijn goed voor je land, het neemt geen stikstof, dus voor je bodem is het perfect en voor de biodiversiteit", weet Klaas Lap. "Er zitten een hoop plussen bij en dit project is wel voor herhaling vatbaar. We gaan komend jaar verdubbelen in omvang."

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over het onderwerp Voedsel uit Noord-Holland? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.