Ga naar Content

Corona zorgt voor meer huisdieren bij Dierenopvang Amsterdam

AMSTERDAM - Dierenopvang Amsterdam ziet een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen en plaatsingen van huisdieren in de opvang. De huisdieren worden bijvoorbeeld mishandeld door baasjes die gefrustreerd zijn geraakt door de lockdown of worden verwaarloosd door eigenaren die in een sociaal isolement terecht zijn gekomen.

Foto:

Een aantal maanden geleden was het dankzij de lockdown een stuk rustiger in de dierenopvang. Veel mensen namen in deze periode een huisdier of kochten een huisdier via een broodfokker of Marktplaats. Inmiddels is er een stijging te zien van het aantal verwaarloosde of onhandelbare huisdieren die bij de Dierenopvang Amsterdam worden aangemeld. 

Hondenverzorger bij de Dierenopvang Amsterdam, Renée Krommedijk ziet veel gevallen voorbij komen. "Zo hebben we nu een tijdje hond Joe die tijdenlang met de ketting  aan de verwarmingsbuis vastzat. Zijn baasje was een oudere vrouw die alleen thuis woonde en ziek werd. Ze kwam in deze tijd dus helemaal niet meer buiten." Renée loopt langs de honden in het hondenverblijf. "De sociale controle is nu natuurlijk door corona veel minder goed mogelijk. We hadden die mevrouw veel eerder willen helpen."

Tekst loopt door onder de video.

Meer dierenleed in coronatijd - NH Nieuws

Hondje Rocky kwam ook binnen bij de opvang, hij werd meerdere keren via Marktplaats verhandeld.  "Allemaal mensen met goede bedoelingen, maar allemaal kenden ze Rocky's verhaal niet waardoor hij van regen in de drup belandde." Renée heeft Rocky bij zich op schoot terwijl ze hem aait. "Nu heeft ie ontzettende verlatingsangst. Als je dan weg wilt gaan dan gaat 'ie in je broek bijten: gewoon omdat hij niet alleen wil zijn."

"Je moet de geschiedenis van het dier weten"

Renée Krommedijk, hondenverzorger Dierenopvang Amsterdam

Daarom moeten mensen volgens Renée niet zomaar een huisdier via Marktplaats kopen. "Je moet de geschiedenis van het dier weten, waarom het huisdier wordt aangeboden en wat voor omgeving het dier nodig heeft."

Over aanschaf van een huisdier bij een broodfokker is Renée duidelijk. "Koop liever geen huisdier van een broodfokker. Zij bieden aan waar er vraag naar is. Als het geen erkende fokker is dan weet je niet wat voor dier je in huis haalt. Soms worden de ouders van het huisdier bijvoorbeeld slecht behandeld."

Renée raadt eigenaren aan om contact op te nemen als het niet goed gaat. "Trek aan de bel! Neem contact met ons op. Ik wil echt niet zeggen dat je hem moet afstaan. Maar we willen in ieder geval helpen dat het weer wat beter klikt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]