Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Video: hoe de demonstratie van het Museumplein op de Leidsekade terecht kwam

20 maart 2021, 18.15 uur · Aangepast 21 maart 2021, 10.34 uur · Door Redactie Amsterdam

Meer dan duizend demonstranten, die tegen de coronamaatregelen en politiegeweld protesteerden, trokken vanmiddag in een grote optocht vanaf het Museumplein richting de Leidsekade. Daar werd de groep vervolgens door de politie ingesloten en afgevoerd met bussen. 

Het begint zaterdag allemaal aan het begin van de middag met de demonstratie op het Museumplein. Een bekend beeld normaal op de zondag, nu voor de eerste keer op een zaterdag. De Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie heeft het plein en de omliggende straten dan tot veiligheidsrisicogebied verklaard, wat betekent dat er preventief mag worden gefouilleerd. Vrij snel wordt er ook een noodbevel afgekondigd, wat betekent dat het plein ontruimd gaat worden.

Opvallend is dat ook een groep oorlogsveteranen zich bij de demonstranten heeft gevoegd. Zij vormen, met hun baretten op, een linie tussen de mobiele eenheid en de demonstranten. De sfeer is gemoedelijk. Ook lopen er mensen in witte verpleegjassen rond. Dan wordt het waterkanon op de demonstranten gericht, omdat niemand vrijwillig vertrekt.

De waterspuitwagen van de politie wordt ingezet op het Museumplein - Intervisual Studio

De demonstranten wijken niet, waarop de politie opnieuw ingrijpt en een einde probeert te maken aan de vreedzame, maar onaangekondigde demonstratie. Een aantal mensen wordt gearresteerd, zoals hieronder is te zien.

Demonstratie en arrestaties op het Museumplein - NH Nieuws

Dan vertrekt de grote stoet plotseling onder luid gejuich richting de Van Baerlestraat. "Liefde, vrijheid, geen dictatuur", wordt door de straten van Oud-West gescandeerd. In de handen gele paraplu's, die uiteraard bedoeld zijn ter bescherming van de nattigheid van het waterkanon. Wat de route en het einddoel wordt, is voor velen nog even een vraag. De stoet wordt achtervolgd door busjes van de mobiele eenheid, die een manier zoeken om de groep tot stoppen te dwingen. Uiteindelijk lukt dat op de Leidsekade.

De stoet vertrekt plotseling vanaf het Museumplein - NH Nieuws

Op de Leidsekade wordt de stoet ingesloten. Ook omliggende straten worden afgezet. De demonstranten wachten op wat komen gaat, ondertussen weten er een paar via een bootje naar de overkant te ontsnappen. De 'kapitein' wordt luid toegejuicht door sympathisanten aan de overkant van het water, aan de Nassaukade. Met witte borden met daarop rode harten geven ze steun aan de mensen op de Leidsekade. Na een uur arriveren daar de eerste GVB-bussen. 'Gereserveerd' staat er op de voorkant. Bus voor bus wordt gevuld met demonstranten. Onder begeleiding van busjes van  de mobiele eenheid worden ze naar een andere plek in de stad vervoerd.

De demonstranten worden vanaf de Leidsekade met bussen afgevoerd - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]