Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Inwoners verdeeld over plan vaker openen Amsterdamse Poortbrug voor pleziervaart

20 maart 2021, 15.00 uur · Aangepast 20 maart 2021, 16.34 uur · Door Mark Arents

MUIDEN - De bedientijden van de Amsterdamse Poortbrug moeten worden verruimd, aldus de gemeente Gooise Meren. Zo kunnen de bewoners uit de nieuwbouwwijk De Krijgsman gemakkelijk met hun bootjes de Vecht en het IJsselmeer op. Maar de bewoners binnen de vesting van Muiden zien dat niet zitten en maken zich ernstige zorgen. 

NH Nieuws / Mark Arents

"Dit gaat mislukken en zo krijg je alleen maar ruzie", aldus Hans van der Steen van de stadsraad Muiden. De Amsterdamse Poortbrug wordt normaal gesproken slechts enkele uren per dag op aanvraag bediend.

Volgens de stadsraad wil de gemeente deze zomer over gaan op bediening door de dag heen, maximaal drie keer per uur. "Muiden is een vestingstad, dat is mooi, maar daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Als de Poortburg openstaat in het weekend waar de Sluisbrug helemaal afgesloten is, dan zit je opgesloten", aldus Van der Steen.

Voor de bewoners uit De Krijgsman is een verruiming van de bedientijden echter cruciaal om te kunnen varen. "We kunnen niet zomaar onder de brug door, want de doorvaarthoogte is denk ik 60 à 70 centimeter en de meeste boten redden dat niet", vertelt Floris Regouin van de bewonersvereniging van de nieuwbouwwijk. "Je hebt niet voor niks een huis met een ligplaats gekocht, zodat je uiteindelijk ook lekker kan gaan varen in deze mooie regio."

Proef op de som

Grote vraag is nu, hoe zien de plannen van de gemeente er precies uit? Volgens de stadsraad zijn die plannen namelijk gebaseerd op onjuiste feiten. "De gemeente heeft berekend dat de brug in vier tot hooguit zes minuten open en dicht kan", vertelt Ilse Schröder. "Wij horen van watersporters dat het veel langer kan duren, wel tien tot vijftien minuten." Dat zou betekenen dat grote delen van Muiden voor langere tijd niet te bereiken zijn voor bijvoorbeeld hulpdiensten.

Quote

"Deze brug wordt met de hand bediend, dat kost tijd"

omstander proef amsterdamse poortbrug

Om voor de informatieavond de juiste informatie op tafel te krijgen, organiseerde de stadsraad dus een proef. De brug ging drie keer in een uur open om te kijken hoe lang het precies duurt en wat de gevolgen zijn voor het verkeer. "Zo kunnen we echt kijken hoe lang Muiden afgesloten is", aldus Schröder. 

Bekijk hieronder een reportage over de proef. Tekst loopt door onder de video.

Muiden verdeeld over vaker openen Poortbrug - NH Nieuws

De proef verliep echter alles behalve soepel. "De proef was niet erg representatief", concludeert Meindert Heemstra. "De bootjes waren een beetje aan het klieren in het water en de brug ging helemaal open, dat was niet nodig." Toch is Heemstra blij met de proef. "Ik heb kunnen klokken en we kregen een goed beeld van het verkeer." De straten rondom de Poortbrug stonden flink vast. "Dat kan ook niet anders, want deze brug wordt met de hand bediend", reageert een omstander. "Dat kost tijd." 

Informatieavond

Aankomende dinsdag worden de plannen van de gemeente bekend op de informatieavond, maar Heemstra geeft al wel wat duidelijkheid. "Als gemeente moeten we naar een oplossing op termijn kijken." Een optie zou een vervangende hogere brug om de hoek van de Poortburg kunnen zijn. Dan kan de Poortbrug sommige momenten open blijven en verkeer Muiden in en uit.

Voor de korte termijn lijkt de enige oplossing wel dat de brug vaker open zal moeten. "Denk bijvoorbeeld aan bloktijden en niet de hele dag door", oppert Hans van der Steen van de stadsraad. "We misgunnen ze absoluut niet om met hun bootjes de Vecht op te kunnen, maar we willen dat er niet alleen maar rekening wordt gehouden met het vaarbelang."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]