Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Pand gelinkt aan tientallen criminele activiteiten gesloten

19 maart 2021, 15.42 uur · Aangepast 19 maart 2021, 17.50 uur · Door Priscilla Overbeek

HEERHUGOWAARD -  Een verzamelbedrijfsgebouw aan de Celsiusstraat op industrieterrein Zandhorst is op last van de gemeente gesloten. Op het pand staan honderden bedrijven ingeschreven, waarvan tientallen zich bezighouden met criminele activiteiten, verklaart de gemeente Heerhugowaard.

Bedrijfspand gesloten door burgemeester Bert Blase - Gemeente Heerhugowaard

Er zouden grote hoeveelheden verboden middelen aan het pand worden geleverd, gebruikt voor de productie van cocaïne. 

Ook stonden er 800 voertuigen op het adres geregistreerd, die konden worden gelinkt aan diverse boetes met een totaalwaarde van 300.000 euro.

Via het adres werden verschillende bedrijven opgericht, die na aankoop van goederen ook weer even snel werden opgeheven. De genoemde misdrijven zijn slechts het topje van de ijsberg. "Vele vormen van criminaliteit zijn geconstateerd, zoals het witwassen van geld, financiering van terrorisme, belastingontduiking, illegale onderhuur, de productie en het handelen in drugs."

Online oplichterij

Een van de bedrijven die zich onder meer in het pand bevond, was Trade Mark Office. Begin vorig jaar werd de 'locatie' in Heerhugowaard failliet verklaard.

In 2018 kwam aan het licht dat tientallen ondernemers door het bedrijf, met ook mogelijke vestigingen in Amsterdam en Groningen, waren opgelicht.

De ondernemers zouden telefonisch door het bedrijf zijn benaderd met een niet bestaand probleem, namelijk dat hun domeinnaam niet goed was geregistreerd. Vervolgens moesten zij onder hoge druk snel beslissen met het bedrijf in zee te gaan. 

'Weet met wie je zaken doet'

De eerste signalen van criminele activiteiten werden gemeld door lokale ondernemers. "Soms zien we dingen waarvan we weten of voelen dat er 'iets' niet klopt. Signalen die kunnen duiden op illegale praktijken. Meld dat via Misdaad Anoniem", zegt Blase. "Onze boodschap aan ondernemers en inwoners is dat je goed moet weten met wie je zaken doet."

Met de sluiting van het kantoorgedeelte kunnen ook integere bedrijven op het adres gedupeerd zijn. "De Kamer van Koophandel zal mogelijk overgaan tot het uitschrijven van malafide bedrijven en het aanschrijven van bonafide bedrijven", aldus de gemeente. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]