Ga naar Content

Maatregelen tegen ratten in stadsdeel Zuid: "Ze sprongen zelfs uit de wc-pot"

AMSTERDAM - De gemeente gaat maatregelen nemen tegen de rattenplaag in stadsdeel Zuid. Bij een van de bewoners van de Rivierenbuurt sprongen de ratten zelfs uit de wc. "Mensen zien de ratten over de stoep lopen en door hun huiskamer. Dat is niet acceptabel", zegt Erik Schmit van de stadsdeelcommissie Zuid op NH Radio

Foto: AT5

Erik Schmit woont ook in de buurt en zit namens D66 in de stadsdeelcommissie van Amsterdam-Zuid. "Bewoners kwamen naar mij toe met klachten over deze rattenoverlast. Bij bewoners op twee hoog sprongen ze zelfs uit de wc-pot. Die klachten heb ik besproken met het bestuur van de stadsdeelcommissie."

In de Rivierenbuurt  is het nu zo erg dat de ratten over straat lopen. "Bij het stadsleven hoort het er bij dat je af en toe een muis ziet, maar ratten... De ratten zijn zelfs zo tam dat ze rustig over de stoep wandelen", vertelt Schmit. De ratten worden ook gezien bij het kinderdagverblijf. "Je wil toch niet dat je kinderen daarheen gaan waar ratten rondlopen. Het is echt tijd voor maatregelen", zegt Schmit.

Structurele maatregelen

Schmit riep op om structurele maatregelen te nemen tegen de ratten. "In de Rivierenbuurt hebben bewoners ook veel last van zwerfafval, omdat de containers te laat geleegd worden. Ook heb ik geleerd dat ratten zich erg thuis voelen in struiken en bosjes, dus het is belangrijk dat het groen goed onderhouden wordt. Tot slot onderhoud van de riolering: als daar een breuk in komt dan voelen ratten zich daar ook thuis."

"Als je vogels voert, kan je je voorstellen dat ratten graag mee-eten"

Erik Schmit, lid van Stadsdeelcommissie Zuid

Het stadsdeel is volgens Schmit inmiddels begonnen met het snoeien van struiken. Ook is er er een voerverbod ingesteld, meldt AT5. In Amsterdam-West, Nieuw-West  en Zuidoost geldt ook al zo'n verbod.

Het actief voeren van vogels, eten neerleggen op straat en in tuinen of in het water gooien is volgens de GGD een van de oorzaken van de overlast. Op locaties Amstelkanaal, Victorieplein, Vechtplein, Willem van Weldammelaan en Westlandgracht komen borden waarop staat dat voeren verboden is. "Als je vogels voert, kan je je voorstellen dat ratten graag mee-eten", zegt Schmidt. Wie alsnog dieren gaat voeren, riskeert een boete van 70 euro. 

Schmit is blij dat er maatregelen genomen worden, maar hoopt dat de gemeente deze ook doorzet. "Ik hoop niet dat dit eenmalig is. Maar dat het beter ophalen van het afval en het onderhouden van het groen structureel wordt."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]