IJmond

NL
V

Bloemendaler krijgt 550 euro van de provincie in kwestie-Tata Steel

18 maart 2021, 21.30 uur · Aangepast 19 maart 2021, 08.17 uur · Door Fred Segaar

VELSEN - Jan de Jong uit Bloemendaal krijgt een symbolisch bedrag van 550 euro van de provincie. De Jong ontvangt het geld nadat de onafhankelijke hoor- en adviescommissie van de provincie Noord-Holland heeft bepaald dat De Jong is tegenwerkt in zijn poging via een WOB-procedure openheid te krijgen in de relatie tussen Tata Steel en de provincie, dat de vergunningen aan het staalbedrijf verleent. 

NH Nieuws / Dennis Mantz

De Jong voerde de WOB-procedure met zijn eigen stichting Schapenduinen, de Stichting IJmondig, de stichting Duinbehoud en enkele omwonenden. De Jong noemt het symbolische bedrag dat de provincie moet betalen 'een enorm sterk signaal'. Hij vindt dat hiermee is aangetoond dat de provincie, het bevoegd gezag, ten onrechte geen actie onderneemt als de staalfabriek milieuregels overtreedt.

Provincie kijkt weg

De Jong: "De provincie kijkt weg, duikt weg en praat alles goed als het om Tata Steel gaat. Als je aan de knoppen van een monopolie zit zoals Jeroen Olthof [gedeputeerde milieu. red.] dan kan dit natuurlijk niet. De provincie is de enige die ons kan helpen. We kunnen niet naar een andere provincie om ons beklag te doen." 

Quote

"De provincie kijkt weg, duikt weg en praat goed"

Jan de Jong, stichting Schapenduinen

De Jong benadrukt dat nu al voor de derde keer is aangetoond dat de overheid op zijn gezicht gaat in het toezicht houden op de milieuregels bij Tata Steel. De Randstedelijke Rekenkamercommissie maakte eerder al een kritisch rapport over de provincie, gevolgd door een vernietigend rapport van de commissie Van Aartsen over de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, dat in opdracht van de provincie toezicht houdt op het staalconcern als het gaat om het naleven van de milieuregels. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]