Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl

Voorkeurszetel Jelle Beemsterboer wankel na verlies CDA: "Maar het kan nog steeds!"

18 maart 2021, 13.13 uur · Aangepast 18 maart 2021, 18.58 uur · Door Jurgen van den Bos

TUITJENHORN - "Het kan nog steeds!" CDA-kandidaat Jelle Beemsterboer uit Tuitjenhorn houdt de moed erin. Ruim anderhalve maand heeft hij intensief campagne gevoerd om met voorkeurstemmen in de Kamer te komen. Die positie is wankel na het grote verlies van het CDA met de Tweede Kamerverkiezingen deze week. "Het kon tegenvallen, maar dit had ik niet verwacht."

Voorkeurszetel wankel voor Jelle Beemsterboer - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Slecht geslapen heeft ie zeker; Jelle Beemsterboer, wethouder van Schagen en vastberaden de regio Kop van Noord-Holland te vertegenwoordigen in Den Haag. Hij staat 28e op de lijst: "Of het nu een goede of slechte uitslag is: je slaapt altijd slecht met verkiezingsdag. Het is spannend en het duurt altijd heel, heel, heel erg lang."

Overal in Noord-Holland Noord waren posters en spandoeken te zien en Beemsterboer benutte zelfs het luchtruim: "Ja, we hebben er alles aan gedaan. Ik wil met voorkeurstemmen in de Kamer komen en als je dat wilt doen, moet alles uit de kast." Voor Schagen zelf heeft het 'Jelle Beemsterboer-effect' gewerkt. Daar is het CDA in ieder geval gegroeid, maar een zetel voor Jelle zelf is wankel door het verlies landelijk gezien: "De kans is wel kleiner geworden."

Mooie job

Jelle Beemsterboer blijft hoe dan ook aandacht vragen voor de regio bij de Haagse collega's, mocht die zetel in Den Haag toch niet vrij komen: "Ik heb niet nagedacht over het scenario dat het niet lukt. Dat kan ook niet als je ergens 100 procent voor gaat. Kijk, ik ben wethouder in de gemeente Schagen. Dat vind ik echt een mooie job en dat blijf ik tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Nu eerst even rust en afwachten."

Mischien vrijdag en anders volgende week zal duidelijk worden of Jelle Beemsterboer in aanmerking komt voor een voorkeurszetel. Zijn concurrent, CDA-kandidaat Harmen Krul uit Den Helder (21e op de kandidatenlijst), heeft iets minder campagne gevoerd, maar ook hij zou met voorkeurstemmen nog in aanmerking kunnen komen voor een zetel in de Tweede Kamer.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]