Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Bijna 35 leerlingen hebben nog geen brugklas voor volgend jaar

18 maart 2021, 09.11 uur · Aangepast 18 maart 2021, 09.24 uur · Door Dimitri Walbeek

HAARLEM - De zoektocht naar een nieuwe brugklas is voor 30 tot 35 kinderen in Zuid-Kennemerland vervelend verlopen. Zij kregen gisteren te horen dat zij niet konden worden geplaatst op een van de scholen uit de top vijf die zij zelf hadden gekozen. 

Pixabay

Alle andere ruim 3200 achtste groepers konden wel terecht op een van de middelbare scholen van hun keuze. Andere jaren waren er soms tot 15 kinderen die buiten de boot vielen, nu dus twee keer zo veel. "Dat zijn er meer dan we normaal gewend zijn", reageert Truus Vaes namens alle schoolleidingen, "In Amsterdam zijn ze jaloers op zulke percentages, maar daar hebben deze individuele gevallen niets aan. Bij die kinderen heerst teleurstelling."

Vaes denkt dat binnen een week voor deze kinderen alsnog een school in de regio Zuid-Kennemerland is gevonden. "Er zijn nog genoeg plekken." De kinderen krijgen persoonlijke begeleiding.

Loten

Middelbare scholen geven van tevoren op hoeveel brugklassers ze kunnen toelaten en nieuwe leerlingen geven vervolgens hun voorkeuren aan. Als het gaat knellen, moet er worden geloot. Dit jaar waren er een paar scholen heel erg populair bij havo/vwo, vwo, atheneum en gymnasium. Leerlingen die werden uitgeloot op de school van hun eerste keuze gingen door naar hun volgende keuzes, maar daar was vaak ook al geloot. Zo kwam het dat deze 30 tot 35 leerlingen niet bij hun top 5 terecht konden.

De gezamenlijke middelbare scholen gaan nog onderzoek doen naar de loting dit jaar. Een van de zaken die onderzocht wordt is de eventuele rol van het zogeheten 'kansrijk adviseren'. Door invloed van de coronacrisis konden kinderen op de basisschool niet genoeg getest worden en daarom was het advies ze het voordeel van de twijfel te geven bij het schooladvies. Adviezen vielen daardoor vaak hoger uit.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]