Ga naar Content

Eerste tussentijdse opkomstcijfers bekend, lange rijen in Hoorn

WEST-FRIESLAND - Een aantal Westfriese gemeenten hebben de eerste tussentijdse opkomstcijfers van de Tweede Kamerverkiezingen bekendgemaakt. In Hoorn is 30 procent van de kiesgerechtigden al komen stemmen. In de SED-gemeenten (Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland) ligt het iets lager dan het landelijke gemiddelde van 30 procent. 

Foto: NH Nieuws

In Drechterland hebben tot vandaag 11.00 uur in totaal 3.557 mensen gestemd. Dat is 23,28 procent van het aantal kiesgerechtigden in de gemeente. In Stede Broec was dit 23,85 procent. En in Enkhuizen nog iets meer, namelijk 26,34 procent.

In Hoorn ligt het tussentijdse opkomstcijfer wat hoger, daar was de opkomst om 12.00 uur 30 procent van het aantal kiesgerechtigden. Hoorn houdt op hun website bij hoe druk het bij de stembureaus is, vooral in de wijk Kersenboogerd moeten mensen wat langer wachten. "Het is de moeite waard om te wachten", aldus een van de inwoners. 

Artikel gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Naast een lange rij bij wijkcentrum Kersenboogerd, was het ook druk op de parkeerplaats van het Stan Kentonhof. "Ik vind het een belangrijk recht, daar moet je gebruik van maken", vertelt een vrouw in de rij voor de cabine die speciaal is ingericht als stemlocatie. 

Een man die aan het wachten is tot hij zijn stem kan uitbrengen, zegt het niet lastig te vinden om een keuze te maken voor een politieke partij. "Ik heb zo mijn eigen gedachtegang erover."

Bekijk hier een korte reportage van onze verslaggever Chantal Bos. Tekst loopt door onder de video.

Van de andere Westfriese gemeenten zijn geen tussentijdse opkomstcijfers bekend. De gemeente Medemblik houdt wel een druktemeter bij, daarop is momenteel op te zien dat het bij een van de 29 stembureaus een wachtrij is.

In West-Friesland kan er in totaal bij 109 stembureaus worden gestemd. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]