Ga naar Content

Zeven aanhoudingen na 'geloste schoten' in of bij trein op station Koog aan de Zaan

ZAANDIJK - De politie heeft vanochtend op station Koog aan de Zaan zeven jonge mensen aangehouden voor betrokkenheid bij een incident met een vuurwapen in een trein en op het perron. Volgens getuigen is er meerdere keren geschoten, al kan de politie dat nog niet bevestigen. Het treinverkeer lag enkele uren stil, maar is inmiddels hervat. 

Foto: Inter Visual Studio

De verdachten zijn tussen de vijftien en achttien jaar oud en zijn overgebracht naar het politiebureau om daar te worden verhoord. Volgens een politiewoordvoerder is er voor zover bekend niemand gewond geraakt. 

De betreffende sprinter staat stil op het station, waar veel agenten onderzoek doen. De trein wordt doorzocht en passagiers wordt gevraagd hun verhaal te delen, zo is te zien in een video van een getuige. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

NH Nieuws-verslaggever Tom van Midden is ter plaatse en ziet dat de passagiers in kleine groepjes naar buiten mogen en door de politie worden ondervraagd. "Sommige mensen hebben drie kwartier in de trein gezeten", vertelt hij. 

Een vrouw die in de desbetreffende trein zat, spreekt op Twitter van een 'heftige situatie'. Ze laat NH Nieuws weten dat ze zag hoe een vrouw in de trein 'in paniek' haar richting op kwam gelopen. Die vrouw zei dat er een man met een vuurwapen in de trein aanwezig was. "Op een gegeven moment hoorden we ook een schot, toen stonden we al stil op het station." 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Getuige Mika Hendriks laat weten dat er in de rijdende trein, twee meter achter hem 'opeens werd gevochten'. "Het was chaos en ik zag twee mensen vechten", vertelt hij aan onze verslaggever. "Opeens rent er een jongen voorbij, met daar achteraan een andere jongen, maar die werd tegengehouden door twee mensen. En toen trok hij een pistool uit z'n joggingbroek, dus dat was wel even schrikken."

Hendriks vertelt dat hij de mensen aanspoorde de jongen te laten gaan. "Ze schrokken zelf ook heel erg, dus lieten 'm gelukkig gaan. We renden met z'n allen naar de achterste coupé, en heb ik 112 gebeld. Toen kwamen we aan op station Koog aan de Zaan, gingen de deuren openen en werd er een schot gelost." 

Foto: Inter Visual Studio

Een derde getuige, die liever anoniem blijft spreekt zelfs van twee schoten. "Toen de deuren open gingen, werd er één keer geschoten. We gingen allemaal naar buiten, want ja: instinct. Toen werd er buiten nog een keer geschoten, en zijn ze allemaal weggerend." Volgens de treinreiziger zouden er ongeveer zeven mensen bij het conflict betrokken zijn geweest. 

Onze verslaggever ziet dat een deel van de Leliestraat, haaks op het spoor, door de politie is afgezet met lint. "Mogelijk wordt daar naar sporen gezocht", vertelt hij. 

Treinverkeer stil

Het treinverkeer lag tussen 10.00 en 13.00 uur stil, maar is inmiddels hervat. Tijdens de politie-inzet op het station werd er tussen Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk Zaanse Schans en Wormerveer vervangend busvervoer ingezet. 

Politie-onderzoek station Koog aan de Zaan na 'gelost schot' in of bij trein - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]