Ga naar Content

Dit jaar bijna 70 procent minder toeristen dan in 2019

AMSTERDAM - Dat er minder toeristen naar de stad zijn is misschien een open deur. Maar ABN Amro heeft het wat preciezer uitgerekend en stelt dat er dit jaar zo'n 67 procent minder toeristen naar Amsterdam zullen komen dan in 2019.

Foto: Robbie Hiel

Het afgelopen jaar kwamen er 83 procent minder buitenlandse toeristen naar de hoofdstad. Het aantal Nederlandse toeristen daalde met 53 procent. Uiteindelijk kwamen er ongeveer 3 miljoen toeristen naar Amsterdam.

Groot verlies

Voor het komende jaar verwacht ABN Amro dat er 67 procent minder toeristen komen en de stad zal volgens de bank hierdoor zo'n 8 miljard euro mislopen. In 2019 werd er nog 18,6 miljard euro uitgegeven door toeristen, wat voor een derde deel terechtkwam bij luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus gevestigd in de stad.

Volgens het CBS is de toeristische sector in Amsterdam goed voor zo'n 77.000 banen. Door indirecte bestedingen van toeristen bij horeca en attracties kan het verlies nog hoger uitpakken, stelt ABN.

Reisbeperkingen

Op dit moment zijn er nog reisbeperkingen opgelegd. Tot ten minste half april mogen mensen alleen reizen wanneer dat strikt noodzakelijk is.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]