Start van hoofdcontent

IJmond

nl

Tata Steel en het dilemma van de politiek: Wat is belangrijker, een baan of het milieu?

16 maart 2021, 11.20 uur · Aangepast 16 maart 2021, 17.30 uur · Door Fred Segaar

VELSEN - Met de Tweede Kamerverkiezingen spreekt Nederland zich ook uit over het belang van de grote bedrijven in onze samenleving. Vinden stemmers de werkgelegenheid belangrijker dan het milieu, of zijn banen ondergeschikt aan een groene toekomst? Of kan het samen? Het is een dilemma dat in Noord-Holland met Tata Steel nadrukkelijk aan de orde is. Het staalbedrijf biedt werk aan 9.000 mensen, maar blaast ook schadelijke stoffen naar de omringende gemeenten uit. 

Beeldbewerking. Foto Binnenhof: Zairon - Own work, CC BY-SA 4.0 | Achtergrond: Dennis Mantz / NH Nieuws

Hieronder de standpunten van de portefeuillehouders van de grootste politieke partijen aan de hand van de uitslag van de laatste verkiezingen, die voor de Provinciale Staten (2019). Forum voor Democratie was toen in Noord-Holland de grootste. De PVV heeft niet gereageerd.

Forum voor Democratie, Wybren van Haga:

"Tata Steel onder druk vanwege vervuiling? Aan CO2-, pefas en stikstof-nonsens doen wij niet mee. Het halen van de klimaatdoeleinden slaat nergens op. Daar zitten we aan vast vanwege  ingewikkelde Europese regelgeving. Wij als Forum voor Democratie zijn heel blij met een bedrijf als Tata Steel dat voor zo veel banen zorgt. We moeten oppassen dat bedrijven door de duurzaamheidsgekte niet op kosten worden gejaagd en naar het buitenland vertrekken."

"Schadelijke uitstoot zoals de mensen die ondervinden mag natuurlijk niet voorkomen. Daar moeten we wat aan doen. Het moet schoner en veiliger. Maar we moeten af van het idee dat CO2-uitstoot automatisch zorgt voor opwarming van de aarde. Er is niets dat dat bewijst." 

GroenLinks, Tom van der Lee: 

"Ik denk dat er een toekomst is voor Tata Steel op de plek waar ze nu zitten. Tenminste, als er  goede maatregelen worden genomen. Probleem is dat er al jaren klachten zijn over meerdere vormen van verontreiniging en er te weinig is gehandhaafd en te weinig juridische druk is uitgeoefend. Er is in al die jaren veel te weinig geïnvesteerd in duurzaamheid. Nu is er onlangs wel opeens geld gevonden, 300 miljoen nog wel. Dat had natuurlijk veel eerder moeten gebeuren. Dan was Tata Steel ook een aantrekkelijker kandidaat geweest voor SSAB." 

VVD, Dennis Wiersma:

"Staal is belangrijk en dan bedoel ik niet alleen het eindproduct, maar ook de banen die het oplevert. 9.000 arbeidsplaatsen vertegenwoordigen een enorme waarde voor de samenleving in heel Noord-Holland. Want het zijn niet alleen de banen, ook toeleveringsbedrijven profiteren ervan. Het bedrijf is belangrijk voor heel Noord-Holland en heeft ook met zijn opleidingsschool een belangrijke functie."

"Vergeleken wat in het buitenland gebeurt, is Tata Steel al duurzaam bezig. Maar het moet nóg beter. Ik zou het mooi vinden als ze die ambitie kunnen verwezenlijken en er een nóg mooier bedrijf van kunnen maken. Zodat we die werkgelegenheid kunnen waarborgen.  Anders zitten de mensen straks thuis en dat is het laatste wat we moeten willen."

D66,  Matthijs Sienot: 

"We moeten ervoor zorgen dat wij als Nederland het beste investeringsklimaat hebben om groen en duurzaam te investeren. Dat kan als we bedrijven in deze transitieperiode gericht gaan helpen hun productieproces te vergroenen. We moeten in het komend kabinet regelen dat we stappen zetten: vervuilen mag niet meer lonen. We moeten als overheid gerichte steun geven om onze bedrijven in Nederland in poleposition te brengen.

"Dat Tata Steel vaart moet maken met een schoner productieproces, ben ik met de omwonenden eens. Het móet sneller. Hoe kan je anders volhouden dat je op die plek blijft ondernemen? Maar we moeten ook voorkomen dat we bedrijven zoals Tata Steel wegjagen. Dan verplaatsen we het probleem."

PVDA, Gijs van Dijk:

"Tata Steel biedt veel werkgelegenheid en is daarmee ontzettend belangrijk. Maar we willen ook dat het bedrijf gaat verduurzamen. De mensen in de omgeving klagen immers niet zonder reden. Vieze industrie op de plek waar ze nu zitten kan niet langer. Alleen, we zullen als overheid moeten helpen bij het schoner maken van zo’n belangrijke werkgever. Zeker na het afhaken van SSAB als mogelijke overnamepartner moeten we Tata Steel niet laten vallen."

CDA, Mustafa Amhaouch:

"Als CDA zijn we zeer begaan met de maakindustrie. Alleen, de manier van produceren is niet langer houdbaar. Jammer dat die Zweden (SSAB) niet over de brug zijn gekomen. Dat was een kans geweest. De eis van de omwonenden dat Tata Steel schoon moet gaan produceren is natuurlijk terecht. Daar moet iets aan gebeuren. Even in CDA-termen: als het gaat om de gezondheid van mensen moeten we nu doorpakken. Er is zeker toekomst voor het bedrijf, maar de bevolking moet er wel van op aan kunnen dat de volksgezondheid gewaarborgd is."

Partij voor de Dieren, Ines Kostić

"Of er toekomst is voor Tata Steel in IJmuiden, heeft het bedrijf zelf in de hand. Tata Steel heeft jarenlang de kans gehad de situatie met betrekking tot het milieu te verbeteren.  Dat is niet gebeurd. Dat betekent dat het nu tijd is om duidelijke doelen te stellen. De overheid moet een deadline stellen. Het gaat ons om het welzijn  van de mensen, daar hoort ook het personeel van het bedrijf bij. Mocht er staatssteun komen voor het bedrijf, dan vindt De Partij voor de Dieren dat het personeel veel meer invloed moet krijgen."    

SP, Frank Futselaar:

"Tata Steel staat voor een enorme uitdaging. Het bedrijf moet door, maar mag geen beslag op het milieu leggen. Dus moet er geïnvesteerd worden. Wat mij betreft speelt de overheid daar ook een rol in want de werkgelegenheid mag natuurlijk niet verloren gaan. Het is te hopen dat zich een overnamekandidaat meldt. Dan kan het bedrijf na de verkiezingen echt met de toekomst aan de slag. Ja, die toekomst is er wat mij betreft voor het bedrijf op de plek waar ze nu zitten. Alleen, ze hebben wel de verantwoordelijkheid schoon te gaan produceren en niets steeds de regels die gesteld zijn proberen op te rekken."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]