West-Friesland

NL
V

Ellen kreeg klachten na AstraZeneca-vaccin: 'Ga tweede prik niet nemen'

15 maart 2021, 18.00 uur · Aangepast 15 maart 2021, 20.21 uur · Door Maarten Edelenbosch

WEST-FRIESLAND - Verpleegkundige Ellen Vlaar baalt flink van het AstraZeneca-vaccin waarvan ze vorige week de eerste prik kreeg. Behalve dat ze zich niet lekker voelde, kreeg ze ook klachten die leken op trombose, al bleek dat uiteindelijk niet uit een echo. Vandaag werd bekend dat er twee weken wordt gestopt met het vaccin om onderzoek naar bijwerkingen te doen. 

Privéfoto

"Toen ik vorige week maandag werd geprikt, was dit verhaal nog niet bekend. Maar als ik het vooraf had geweten, met mijn tromboseverleden, had ik dit vaccin ook niet genomen", vertelt Ellen aan NH Nieuws. Ze voelt zich na de prik niet lekker en heeft hoofdpijn. Maar nadat de pijn in haar rechterarm aanhoudt, maakt ze een afspraak met de huisarts. 

Bloedverdunners voorgeschreven

Of haar klachten echt verband houden met de inenting is niet duidelijk. Maar opvallend vindt ze het wel. "Ik heb een verleden met trombose (bloedstollingen waardoor bloedvaten in aderen verstopt raken), heb zelfs als tiener in het ziekenhuis op de IC gelegen. Maar al zeker dertien jaar heb ik geen klachten meer, tot vorige week na de vaccinatie. In eerste instantie legde ik de link niet eens met trombose. Maar toen ik woensdag nog last had, heb ik de huisarts gebeld." Er wordt een echo gemaakt, waar niks op te zien is. Maar omdat trombose soms pas later zichtbaar is, krijgt ze toch bloedverdunners voorgeschreven. 

Volgens echo toch geen trombose

Vandaag moest Ellen opnieuw naar het ziekenhuis voor een echo. Daaruit bleek dat er geen sprake is geweest van trombose, al heeft ze daar wel haar twijfels over. "Ik zei tegen de arts: 'ik voel dat het wel zo is'. Ik denk dat het ook komt, omdat ik al meerdere dagen bloedverdunners gebruik. Maar in het ziekenhuis zeiden ze dat je dan evengoed resten van bloedstolsels moet kunnen vinden. Maar trombose blijft een vaag begrip."

 

De verpleegkundige zegt absoluut niet tegen het vaccineren zelf te zijn. "Ik geloof ook niet dat het in het vaccin zit, maar dat het een soort allergische reactie is van het lichaam. Ik vind het ook goed dat ze er nu tijdelijk mee stoppen en het onderzoeken. Want als dit een bijwerking is, dan moet je risicogroepen met een ander vaccin prikken."

Ze was niet de enige in het ziekenhuis met tromboseklachten, zegt ze. "Ik hoorde meer mensen die hetzelfde hadden, nadat ze gevaccineerd waren met AstraZeneca." Het Dijklander Ziekenhuis kan niet bevestigen hoeveel mensen zich hebben laten onderzoeken, onder meer vanwege privacy. Ze verwijzen naar Bijwerkingencentrum Lareb. Op hun website is te lezen dat vorige week donderdag tien meldingen zijn ontvangen. 

Vaccin veilig volgens minister De Jonge

Minister Hugo de Jonge zei tegen de NOS dat het vaccin veilig is, maar dat er uit voorzorg tot en met 28 maart mee wordt gestopt. "Het gaat om een zeldzame combinatie van trombose aan de ene kant en een verlaagd aantal bloedplaatjes aan de andere kant, waarbij juist bloedingen kunnen ontstaan. Het is nog maar de vraag of er überhaupt een verband is. Maar volgens onze medicijnautoriteit is er wel reden genoeg nu om op de pauzeknop te drukken."

Ook al is er bij Ellen geen sprake van de zeldzame combinatie die nu wordt onderzocht: ze gaat de tweede prik van het AstraZeneca-vaccin niet nemen. "Ik wil geen risico lopen op een longembolie. Ik snap het ook als mensen het wel doen, zodra het weer kan. Maar ik voel me er niet meer prettig bij. En hoe het dan verder gaat, of ik later een vaccin van een ander merk kan krijgen, dat weet ik niet."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina WEEFF. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]