Oude bekende Van Heertum doet Telstar pijn met goal in slotminuten

VELSEN-ZUID - Telstar leek De Graafschap lange tijd in de weg te zitten om de periodetitel te grijpen. Een laat doelpunt van Jasper van Heertum bezorgde de Superboeren alsnog de 1-2 overwinning en daarmee de derde periode.

Bij Telstar keerde Anass Najah terug in de basis. Op de afsluitende training leek het er al op dat de middenvelder speelminuten kon maken. Daarmee stroomt de ziekenboeg langzaam maar zeker iets leger en heeft trainer Andries Jonker steeds meer fitte spelers tot zijn beschikking. De Graafschap zou bij winst in Velsen-Zuid de derde periode winnen, ongeacht de uitslag bij concurrenten Go Ahead Eagles, SC Cambuur en NAC Breda.

Telstar kon behoorlijk vuist maken tegen de nummer twee van de eerste divisie. De ploeg van Jonker gaf weinig weg. Toch keek het na tien minuten tegen een achterstand aan. Ted van de Pavert kopte raak uit een rebound, die terugkwam via doelman Jasper Schendelaar.

Telstar-gehalte

De thuisploeg liet zich de kaas niet van het brood eten. De bezoekers, onder leiding van oud-Telstar trainer Mike Snoei, traden aan met een hoog Telstar-gehalte. Jasper van Heertum en Toine van Huizen stonden in de basis en op de bank zaten ex-Telstar aanvallers Melvin Platje en Mo Hamdaoui. In de 42ste minuut trok Cas Dijkstra de stand gelijk. De 19-jarige middenvelder schoof de bal diagonaal in de hoek en tekende voor zijn eerste doelpunt in het profvoetbal.

Tekst loopt door onder de foto

Telstar beet flink van zich af - Foto: Orange Pictures

Spanning

Het gevaarlijkste werden de Superboeren uit de verre inworpen van Van Huizen. In het shirt van Telstar liet de verdediger ook wekelijks zien dat het moeilijk te verdedigen is. Elmo Lieftink zag zijn inzet na een verre inworp rakelings naast gaan.

In de slotfase moest De Graafschap alle zeilen bijzetten om tot kansen te komen, maar Telstar hield de boel redelijk dicht achterin. Met een aantal frisse krachten slaagden de Witte Leeuwen erin om van zich af te bijten, waardoor het ongekend spannend bleef. Hoewel de wedstrijd leek uit te lopen op een gelijkspel, bracht Jasper van Heertum zijn ploeg op voorsprong in de 89ste minuut. De oud-Telstar speler kopte de bal raak en bezorgde De Graafschap daarmee de periodetitel.

Telstar zakt door de nederlaag een plek op de ranglijst en staat nu tiende met 34 punten uit 28 wedstrijden. Volgende week vrijdag komt Roda JC op bzoek (aftrap 21.00 uur).

Opstelling Telstar: Schendelaar, Fernandes, El Yaakoubi, Regeling, Berenstein (Limouri/72), Pattynama; Overtoom (Kökcü/80), Najah, Dijkstra (Adshead/71); Plet, Van Velzen (Eindhoven/80)

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert, Baas; Verbeek (Hamdaoui/59), Leemans (Schuurman/59), Lieftink (Platje/69), Van Mieghem, Seuntjens