Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Slechtziende Mike (18) krijgt gedroomde baan als bakker: "Hoop inspiratie te zijn"

15 maart 2021, 09.00 uur · Aangepast 15 maart 2021, 09.13 uur · Door Michel Gijselhart

KOOG AAN DE ZAAN - Jarenlang en keihard heeft Mike van Brenk (18) ervoor gewerkt en nu is het eindelijk zover: hij mag aan de slag als bakker. Een droom die uitkomt, zegt hij, terwijl hij een paasbrood kneedt in banketbakkerij de Wijn. Mike is slechtziend en ondervond dat bakker worden knap lastig is voor hem.

Het begon in 2018, toen Mike een stageplek moest vinden om de bakkersopleiding te volgen. Dat bleek zoeken naar een speld in een hooiberg. Het was zelfs zo moeilijk dat Mike's moeder uit wanhoop een noodkreet plaatste op Facebook.

Bakker Lex Brakenhoff uit Assendelft zag de oproep en nam contact op. "Ik houd van uitdagingen, maar ik eis ook tomeloze inzet en de absolute wil om bakker te worden", schrijft Lex op Facebook." Daar voldeed Mike wel aan. Hij kreeg bij Lex zijn stageplek en mocht voor de allereerste keer van het bakkersvak proeven.

Gecharmeerd van jonge bakker

Een tweede stage volgde bij banketbakker de Wijn in Koog aan de Zaan en ook daar waren ze vanaf dag één gecharmeerd van de jonge bakker. Zijn baas Tom Dado zegt daarover: "Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zo gemotiveerd is. Alles vragen, willen aanpakken en altijd blij zijn." Tom hoefde dan ook niet twee keer na te denken en bood Mike een baan aan. 

Mike is laaiend enthousiast: "Ik ben geslaagd voor de bakkersopleiding en heb hier een contract voor drie dagen in de week gekregen." 

Toekomst

Over de toekomst wil Mike nog geen uitspraken doen. "Wellicht ga ik nog verder leren, maar dat zien we dan weer", zegt hij, terwijl hij soepeltjes het deeg uitrolt. "Ik hoop dat ik een inspiratie kan zijn voor jongeren met een handicap en dat als je een droom hebt, je die kunt waarmaken."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]