Ga naar Content

NH Nieuws-panelleden zien heil in coronapaspoort, maar steun voor maatregelen neemt af

NOORD-HOLLAND - Een meerderheid van de NH Nieuws-panelleden is voorstander van een coronapaspoort. Dat blijkt uit onderzoek onder de ruim 1.800 deelnemers. Met zo'n bewijs dat je niet besmettelijk bent, zou je meer vrijheden kunnen krijgen dan mensen die zo'n paspoort niet hebben. Aan de andere kant neemt de steun voor de coronamaatregelen wel af.

Foto: Bron: NH Nieuws

Bijna de helft (47 procent) is in hoge tot zeer hoge mate voorstander van zo'n coronapaspoort, en 19 procent is nog redelijk enthousiast. Toch is er ook een groep felle tegenstanders. Bijna een derde vindt het een slecht idee. De leden vinden dat je hiermee een tweedeling creëert, maar zeggen het ook oneerlijk te vinden zolang niet iedereen gevaccineerd is. 

Voor de tegenstanders voelt het als een vaccinatieverplichting, alhoewel daar volgens minister Hugo de Jonge, geen sprake van is. Volgens hem kan je met zo'n paspoort aantonen dat je bent ingeënt, dat je onlangs corona hebt gehad en immuun bent, of dat je kunt aantonen negatief te zijn getest (bijvoorbeeld door een sneltest) en kan de samenleving daardoor sneller worden heropend. 

Steun maatregelen neemt af

De steun voor de coronamaatregelen neemt wel af, al blijven de meeste panelleden ze nog wel steunen. Was in januari nog 70 procent in hoge tot zeer hoge mate voorstander, nu is dat 45 procent. Een derde steunt de regels nog in redelijke mate, 21 procent nauwelijks tot helemaal niet. Uit de reacties blijkt dat het wisselende beleid, maar ook corona-moeheid de reden is.

Hetzelfde beeld zien we ook bij de avondklok. Was in januari nog 57 procent groot voorstander, nu is dat 47 procent. Voorstanders noemen het nog steeds de beste manier om te voorkomen dat groepen jongeren bij elkaar komen, en de maatregel met de minste economische impact. Maar een groeiende groep heeft twijfels over het nut ervan. "Nog steeds een draconische maatregel waar het effect niet individueel van te toetsen is", zegt één van hen.

Verantwoording

Onder de 4.090 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen coronamaatregelen, de horeca, het vaccineren en het plan voor een coronapaspoort. In totaal deden 1.823 mensen mee aan het onderzoek. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Een meerderheid van het panel is voorstander van het heropenen van de horeca: 47 procent in hoge tot zeer hoge mate, en 36 procent in redelijke mate. Van die groep vinden veel mensen dat de horeca binnen nog wel dicht moet blijven, maar moeten de terrassen in ieder geval zo snel mogelijk open kunnen. 

Meerderheid gaat voor vaccinatie

De vaccinatiebereidheid blijft onverminderd groot. Met 70 procent wel iets lager dan in januari (75 procent). Maar waar er toen nog bijna niemand was geprikt, geeft vijf procent nu aan al te zijn ingeënt. Ook de groep die het nog wil afwachten (acht procent), zich helemaal niet laat vaccineren (tien procent), of die het nog niet weet (vijf procent) is nagenoeg even groot gebleven. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.