Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

De stembureaus zijn geopend, bekijk hier waar jij kunt stemmen

14 maart 2021, 17.00 uur · Aangepast 16 maart 2021, 07.58 uur · Door Jessica Douma

De stembussen zijn geopend voor de Tweede Kamerverkiezing. Door het coronavirus verlopen de verkiezingen dit jaar anders dan normaal. Er zijn meer, nieuwe en ruimere stemlocaties én stemmen kan ook per brief. Maar waar, wanneer en hoe kun je in deze tijd precies je stem uitbrengen? NH Nieuws zet alles wat je moet weten op een rijtje.

Dit jaar is het stemmen verspreid over drie dagen en zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat stemmers besmet worden. 

Ook kan er per brief worden gestemd door inwoners ouder dan 70 jaa. Mensen in die leeftijdsgroep zijn volgens het RIVM  namelijk extra kwetsbaar voor het coronavirus. Het stemmen per brief is voor deze doelgroep geen verplichting. 

Waar kun je stemmen?

Je kunt je stem zoals gebruikelijk uitbrengen in een stemlokaal. Wel kan het zijn dat er in jouw gemeente andere locaties dan normaal worden gebruikt, zodat de kiezers genoeg afstand van elkaar kunnen houden bij het stemmen. 

Bekijk op het kaartje hieronder waar je in je gemeente kunt stemmen. Tekst gaat verder na het kaartje

Iedereen die gaat stemmen moet een gezondheidscheck doen. Deze gezondheidscheck zit bij je stempas, die je per post hebt ontvangen. Alle vragen moeten met 'nee' beantwoord zijn, wil je kunnen stemmen.

De stemlokalen zijn zo ingericht dat er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Ook moet iedereen een mondkapje dragen. De stemhokjes (en andere contactpunten zoals deurklinken en deurposten) worden elk half uur schoongemaakt. In veel gemeenten krijgt elke kiezer een eigen potlood om te stemmen en in sommige gemeenten mag dat potlood mee naar huis

Avondklok

De stemlokalen zijn open van 7.30 tot 21.00 uur. Premier Rutte heeft gezegd dat de avondklok op woensdagavond minder streng wordt gehandhaafd. Ambtenaren die in dienst zijn van een gemeente, of andere personen die vanwege hun werk betrokken zijn bij de verkiezing, kunnen tijdens de avondklok hun werk doen. Zij hebben daarvoor een werkgeversverklaring en een eigen verklaring nodig. 

Stemmers, tellers en vrijwilligers kunnen ook met een werkgeversverklaring na 21.00 uur de straat op. Zij krijgen deze verklaring van de gemeente. Kiezers die gaan stemmen kunnen dit gewoon doen tot 21.00 uur, of zo veel langer als zij nog in de rij staan na 21.00 uur.

Geldig identiteitsbewijs

Nog een laatste tip: vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dat is een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart uit Nederland. Je identiteitsbewijs is geldig als het op 17 maart 2021 niet langer dan 5 jaar is verlopen. Wil je in een andere gemeente stemmen, dan moet je bij je eigen gemeente een kiezerspas aanvragen.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Volg het laatste nieuws rond de Tweede Kamerverkiezingen 2021 en bekijk alle afleveringen terug van Wij Zijn Noord-Holland en De Stembus op nhnieuws.nl/tk2021