Ga naar Content

Scholen 1 jaar in ban van corona: koepel zet directeuren in zonnetje en komt met plan

DEN HELDER - Zondag 15 maart 2020. Schoolbestuurder Nils van Heijst van Meerwerf Basisscholen zal die dag niet gauw meer vergeten. De zorgen om het oprukkende coronavirus bereikten ook het onderwijs. "Die middag kwamen al onze directeuren en stafmedewerkers bijeen. Mensen kwamen van het voetbalveld af, van een verjaardag vandaan. Je voelde, er was iets aparts gaande." De dag erna gingen alle scholen dicht.

Foto: Orange Pictures Nieuws

Voor bestuurder Nils van Heijst geldt daarom 15 maart als het moment dat corona in het onderwijs kwam. Hij staat daar vandaag op een bijzondere manier bij stil. In het geniep heeft hij al zijn schooldirecteuren op de foto laten zetten en heeft hij alle medewerkers gevraagd iets te schrijven over hun schoolleider. Het heeft een uniek boek opgeleverd dat hij vandaag aan de directeuren geeft. "Ik wil in het bijzonder stilstaan bij de positie van de schooldirecteuren. We hebben het landelijk over een lerarentekort, maar ik voorzie ook een dreigend tekort aan schooldirecteuren. Terwijl het dankzij hen is dat het zo goed gaat. Zij passen de regels toe en creëren tegelijk een situatie waar een ieder zich goed bij voelt."

"Thuisonderwijs was niet leuk, maar we wisten nu hoe het moest en dat we het konden"

Nils van Heijst, bestuurder meerwerf basisscholen

"Juist in deze situatie als de coronacrisis zie je hoe betekenisvol een schoolleider is", vindt Van Heijst. Hij merkt overigens wel dat het lastiger is om directeursfuncties te vervullen. "Vacatures blijven langer openstaan. Ik denk dat ze zich niet laten drijven door het geld, maar dat het vooral belangrijk is dat we ze de juiste waardering geven. Dat we als bestuur laten zien dat ze er zijn, en dat onze scholen mede draaien dankzij hen."

Onzekerheid

De coronacrisis bracht in het begin veel onzekerheid. "Er gebeurt iets en je kunt niet overzien wat het betekent. Uiteindelijk nam de overheid de beslissing, maar eigenlijk voelden we al aan dat de scholen niet open konden blijven. We zijn direct aan de slag gegaan met het opstellen van plannen, zodat als we thuis moesten werken we wisten hoe we het moesten doen."

Terwijl de eerste lockdown nog spannend was - docenten zonder veel kennis in de ict moesten ineens dagelijks afstandsonderwijs geven vanachter hun computer, werd het bij de sluitingen die er op volgden al gemakkelijker om over te schakelen op thuisonderwijs. "Dat eerste model gaf ons houvast. Het was niet leuk, maar we wisten nu hoe het moest en dat we het konden."

Tekst gaat verder onder de foto.

Enkele schooldirecteuren van Meerwerf Basisscholen - Foto: Foto: Meerwerf Basisscholen

"En nu zitten we eigenlijk in een soort tussenvorm", analyseert bestuurder Nils van Heijst. "We zijn wel open, maar de regels zijn heel streng. Er zitten toch weer klassen vanuit huis onderwijs te volgen. Directeuren houden alle ballen in de lucht, leraren moeten op elk moment schakelen en het anders doen en ouders moeten het anders regelen met werk."

Van Heijst denkt dat na de coronacrisis sommige dingen blijven bestaan, zoals het videobellen. "En ik sluit ook niet uit dat het thuisonderwijs in in sommige gevallen blijft."

Masterplan

Ondertussen denkt hij alvast vooruit en is hij begonnen met het opstellen van een 'masterplan'. Daarin komt te staan wat de scholenkoepel doet met bijvoorbeeld eventuele leerachterstanden en met kinderen die in coronatijd in een lastige thuissituatie zaten of ongelukkig waren. "We zien dat dit een thema is, al lijkt het alsof het in het onderwijs alleen maar ellende is geweest. Dat valt wel mee. Je ziet daarentegen dat de uitersten toenemen: slimme kinderen lopen voorop en kinderen met een achterstand komen verder op achter."

Het plan moet als een leidraad werken. "Het is een plan voor perspectief en herstel. Dat wil zeggen dat we bepalen: dit komt op ons af en deze keuzes gaan we maken. Corona wordt een maatschappelijk thema, net als gezondheid en sporten, en zal het onderwijs richting geven."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]