Start van hoofdcontent

MUIDERBERG

nl

Wadlopen op IJmeer door zuidwesterstorm: "Ideale omstandigheden voor schatzoeken"

11 maart 2021, 15.40 uur · Door Mark Arents

MUIDERBERG - Tot in de verte kon je vandaag de bodem van het IJmeer zien. Dankzij de zuidwesterstorm was veel water uit het meer opgestuwd naar het noorden, waardoor een grote zandvlakte droog kwam te liggen bij Muiderberg. Leuk voor de wandelaar, maar top voor de schatzoeker. "Dit is dé kans om dingen te vinden", vertelt Peter Speets.

NH Nieuws / Mark Arents

Vier mannen lopen druk rondjes over de droogstaande plas. "Dit is het uitgelezen moment om te gaan zoeken", vertelt Hans Udink die net als de andere heren gewapend is met een metaaldetector en koptelefoon. "Je hebt geen last van het water, wat normaal erg zwaar is. Het is gewoon erg spannend." 

Ook Peter Speets zoekt volop naar eventuele schatten. "Er wordt hier al ruim honderd jaar gezwommen en dan verliezen mensen weleens wat." Hij komt dan wel vaker met zuidwesterwind richting dit strand. "De grootste schat die ik hier eens vond was hele dikke gouden zegelring van 23 gram, 18 karaats."

Keiharde wind

Al zijn de omstandigheden vandaag volgens Speets wel erg extreem. "Het is gelukkig niet zo koud, maar je krijgt wel voortdurend zand in je gezicht. Dat is minder fijn."

Ook Udink blijft goed op de weersomstandigheden letten. "Bij onweer of keiharde regen ben ik weg, maar nu kan het nog prima." 

Bekijk hieronder hoe het IJmeer droog kwam te staan. Tekst loopt door onder video.

IJmeer droog door zuidwesterstorm Evert - NH Nieuws

Het aantal hoopjes zand groeit naarmate de tijd verstrijkt, maar echte schatten lijken vandaag niet gevonden te worden. "Ik heb alleen een munt gevonden, maar hij is erg verweerd", aldus Udink.

Tegelijkertijd gaat bij Peter Speets voor de zoveelste keer de detector af, maar helaas. "Het is slechts een trekring van een bierblikje", antwoordt hij.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via ti[email protected]