Ga naar Content

Geen warm welkom voor windmolens: "Landschapsvervuiling noemt men dit"

WESTWOUD - Plannen voor het plaatsen van windmolens tussen het Wijzenddijkje en de 'Ouwe Dik' vallen niet in goede aarde bij omwonenden. Hoewel de plannen nog in de kinderschoenen staan en de gemeente eerst nog moet kijken of de locatie geschikt is, krijgen de grote gevaartes geen warm welkom van omwonenden. 

Met de plannen verandert het uitzicht in de achtertuin van Appelman. - Foto: NH Nieuws

"Al ga je alle mensen langs, niemand is hier blij mee", zegt een buurvrouw tijdens een rondvraag van NH Nieuws in de buurt. En inderdaad, eigenlijk is niemand positief gestemd over de plannen om windmolens te plaatsen in 'de groene buffer' van het dorp. Bewoners werden geïnformeerd over de plannen door een artikel dat afgelopen weekend in het Noordhollands Dagblad verscheen.

Slagschaduw

Eén van de omwonenden is Maarten Appelman. Als bewoner van de Oudijk (in de volksmond Ouwe Dik genoemd) kijkt hij in zijn voortuin al uit over de windmolens aan de Westfrisiaweg. "Wij hebben daar aan de zuidkant gelukkig niet veel last van, maar de mensen in Zwaagdijk wel. En dan praat ik over slagschaduw. En dat gaan wij dan met die molens langs het Wijzenddijkje ook krijgen."

"Het Wijzenddijkje wordt door velen als een recreatieve route gebruikt, dat wordt een stuk minder. Landschapsvervuiling noemt men dat", zegt Appelman. "De Ouwedik wordt sowieso ingesloten door twee rijen windmolens, geen fijn vooruitzicht volgens mij."

Lees verder onder de video.

Buurtbewoners zijn niet blij met plannen voor windmolens in het dorp. - NH Nieuws

De initatiefnemer van de nieuwe plannen is agrarisch ondernemer Erik van Essen uit Wieringerwerf. Hij heeft zo'n twintig hectare grond tussen het Wijzenddijkje en de Oudijk in eigendom. Van Essen kijkt vooral naar de ontwikkelingen met een financiële blik. Hij hoopt bij omwonenden genoeg draagvlak te krijgen. "Onze doelstelling is: iedereen kan participeren, geld inleggen en meedoen, want het is fiscaal interessant", aldus Van Essen.

Energiebedrijf Pure Energie is met de gemeente in contact over de plannen. Het bedrijf zegt in een vroeg stadium met bewoners in gesprek te gaan. "Maar daar is het nu te vroeg voor", aldus woordvoerder Ira Hesp. "We zien dat deze plek ruimtelijk geschikt is, maar of er ontwikkeld mag worden hangt af van de gemeente. Daar zijn we nog lang niet." 

Meerdere locaties

De gemeente is eerst aan zet. Hoe dat precies zit, daar heeft CDA-raadslid Jan Klein Swormink vragen over gesteld tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering. Wethouder Jeroen Broeders laat weten dat 'marktpartijen' op verschillende plekken in de gemeente kijken naar 'mogelijkheden voor duurzame energieproductie'. 

De wethouder belooft de gemeenteraad geen toezeggingen te doen, zonder dat een plan is besproken in de raad. Maar eerst komt het college in juni met een voorstel waarin alle geschikte locaties voor windmolens in de hele gemeente staan vastgesteld. "Dus geen onomkeerbare stappen voor 1 juni en voordat u daarbij betrokken bent geweest", zegt Broeders in de raadsvergadering.

Gerustgesteld

Raadslid Jan Klein Swormink is daarmee voor nu gerustgesteld. "Wij staan ook niet te springen om windmolens. Maar we hebben wel een opgave, ook voor later, voor onze kinderen", zegt hij. Windmolens op deze specifieke locatie ziet hij echter 'niet snel gebeuren'. "Dat heeft te maken met regels die we hebben afgesproken, zoals de afstand van 600 meter tot woningen. Maar het is nu eerst aan de wethouders."

Vanuit de Regionale Energie Strategie (RES) zijn locaties voor het opwekken windenergie in kaart gebracht in samenspraak met inwoners. In Drechterland staan er nu drie gebieden op de kaart: naast het bedrijventerrein aan de Oosterwijzend in Hoogkarspel, naast het bedrijventerrein aan de Elbaweg in Hem en naast het bedrijventerrein aan de Kamersloot in Schellinkhout.

Lees verder onder de foto.

Foto: Energieregio Noord-Holland Noord

Als het aan buurman Henk Rood ligt, houdt de gemeente vast aan deze RES-locaties voor windmolens. "Daar is een behoorlijk participatietraject aan vooraf gegaan", aldus Rood. "Daar zit dit gebied niet in, wat heel logisch en begrijpelijk is."

De wethouder liet in de gemeenteraad al weten dat deze RES-locaties 'niet in beton zijn gegoten' en andere plekken ook bespreekbaar zijn. Rood: "Dat vind ik een merkwaardige uitspraak en niet kunnen, want dat komt erop neer dat de energiestrategie nauwelijks van betekenis is. Waarom is er dan zo'n proces aan vooraf gegaan?"

Maatschappelijke waarde

Rood ziet in dat de plannen nog heel vers zijn, maar wil toch laten weten dat hij het oneens is met de locatie. Het gaat hem als omwonende vooral om de functie van het gebied: het zou de 'groene buffer' zijn tussen Hoogkarspel en Hoorn. Daarin heeft het gebied volgens Rood een maatschappelijke waarde.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]