Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Gemeente schrapt ook dit jaar belasting voor terrassen als coronasteun

10 maart 2021, 16.17 uur · Aangepast 10 maart 2021, 16.40 uur · Door Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Hilversumse horeca-ondernemers en winkeliers hoeven ook dit jaar geen belasting te betalen voor het neerzetten van hun terrassen of andere uitstallingen op straat. De gemeente heeft deze zogeheten precariobelasting wederom geschrapt om de door de coronacrisis noodlijdende ondernemers te steunen. 

Wikimedia Commons/Wouter Hagens

De gemeente beseft dat veel horeca-ondernemers en winkeliers nog steeds in zwaar weer verkeren door de gevolgen van de coronacrisis. Zo heeft de horeca haar deuren al lang noodgedwongen gesloten en kunnen winkeliers slechts op afspraak open voor enkele van hun klanten.

"De ondernemers hebben daardoor geen, of minder profijt van de zaken waarvoor belasting zou moeten worden betaald zoals terrassen, luifels, reclameborden en vaste standplaatsen", zegt wethouder Karin Walters van financiën.

Hilversum vangt normaal gesproken een bedrag van 228.000 euro aan precariobelasting (gebruik van openbare grond). Dat geld hoest het nu zelf op. De gemeente haalt daarvoor geld uit het gemeentelijke spaarpot voor gevolgen van de coronacrisis.

Gecompenseerd

Dat wordt naar verwachting later weer gecompenseerd door het Rijk dat de gemeente afgelopen jaar ook al tegemoetkwam en een deel van het verlies compenseerde. Hilversum heeft de precariobelasting afgelopen jaar namelijk ook al kwijtgescholden en kreeg daar 153.000 euro voor terug van het Rijk.

Of er dit jaar definitief een streep gaat door de precariobelasting, hangt nog wel af van de gemeenteraad. De raadsleden moeten er nog groen licht voor geven. 

Soepeler met subsidies

Naast het schrappen van de precariobelasting maakt Hilversum vandaag ook bekend dat het wat soepeler omgaat met subsidies voor activiteiten en evenementen die gevolgen hebben van de coronacrisis. 

De gemeente heeft bepaald dat het soepeler omgaat met subsidieverzoeken die dit jaar eigenlijk te laat zijn ingediend en dat het makkelijker omgaat met al gesubsidieerde activiteiten die vanwege de coronacrisis een jaar zijn uitgesteld.

Ook gaat Hilversum de kosten vergoeden die onvermijdbaar zijn gemaakt bij de organisatie van activiteiten die uiteindelijk als gevolg van de coronacrisis toch niet doorgaan. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]