Ga naar Content

Huisartsen bezorgd over tempo van vaccinatiecampagne

AMSTERDAM - Huisartsen zijn bezorgd over het tempo waarmee de vaccinatiecampagne in de hoofdstad kan worden uitgevoerd. Met name de verplichte observatieperiode van 15 minuten in combinatie met de anderhalve meter zorgt voor logistieke problemen. Toch verwacht Daphne Tabak, voorzitter van de Amsterdamse Huisartsenkring, dat de huisartsen  er klaar voor zijn als het vaccin voor Noord-Holland beschikbaar komt.

Amsterdamse huisartsen bezorgd over vaccinatiecampagne - NH Nieuws

Wanneer dat het geval is, is nog niet bekend, eerst zijn de  zuidelijke provincies aan de beurt. Er is nog veel onduidelijk geeft Daphne Tabak van Landelijke Vereniging van Huisartsen toe: "Ik denk dat dat komt door het wisselend beleid van de overheid en ook omdat het vaccin maar in kleine plukjes in Nederland aankomt". De artsen hadden de hoop dat de obsevatieperiode van een kwartier bij nieuwe vaccins niet meer nodig zou zijn. Nu dat nog wel het geval is levert dat grote logistieke problemen op. 

Ruimtegebrek

Veel praktijkruimtes zijn te klein om mensen die net ingeënt zijn op anderhalve meter van elkaar neer te zetten om ze te observeren. Vaak kunnen maar twee of drie personen zitten en moeten de volgende prikkandidaten lang op hun beurt wachten. Op die manier kan er geen tempo gemaakt worden.

Huisartsen zijn dan ook samen met de GGD en de gemeente opzoek naar locaties als scholen en kerken die wel ruim genoeg zijn om gevaccineerden op anderhalve meter van elkaar neer te zetten om ze te observeren. De observatie is nodig omdat zich in zeldzame gevallen een allergische reactie kan voordoen die razendsnel ingrijpen noodzakelijk maakt.

Tegenvaller

De artsen van Medisch centrum Oost, waar Daphne Tabak haar praktijk heeft, kunnen terecht bij een nabij gelegen school die eerder dit jaar ook gebruikt werd voor het zetten van de griepprik. "We hadden gehoopt dat de vaccins die we nu krijgen, zoals AstraZeneca, makkelijker in de omgang zouden zijn, dat bijvoorbeeld de vijftien minuten wachttijd niet nodig zouden zijn of dat het optrekken uit het flacon niet nodig zou zijn maar dat het netjes in een spuitje per prik aangeleverd zou worden. Dat valt gewoon heel erg tegen" aldus Tabak.

Wanneer de eerste vaccins beschikbaar zijn voor inwoners van Noord-Holland is nog niet bekend. Tabak benadrukt dat het geen zin heeft je huisarts te bellen met de vraag wanneer je gevaccineerd kan worden; als je aan de beurt bent wordt je opgeroepen door je huisarts, de GGD of het RIVM. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.