Ga naar Content

IJburgers blij met omslag over biomassa, maar hoe moet het nu verder met de centrales?

AMSTERDAM -In de laatste seconden had IJburger Fenna Swart van het comité Schone Lucht het gisteravond dan toch voor elkaar. In Nieuwsuur dwong ze GroenLinks-voorman Jesse Klaver tot een uitspraak over biomassa. Ja, hij wil ervan af. Ja, biomassa is achterhaald en ja, hij wil oude centrales uitfaseren. En nee, hij wil er geen nieuwe bijbouwen. In Westpoort is er vorige zomer net een geopend en in Diemen staat er nog een in de planning. En daar is veel verzet tegen van vooral bewoners van IJburg. Wat gaat er nu veranderen? En gaat er wel iets veranderen? Op IJburg juichen ze nog niet te vroeg.

Biomassacentrales op losse schroeven, IJburgers blij - NH Nieuws

Vroeger zat ze nog bij GroenLinks, Fenna Swart uit IJburg, maar daar is ze al lang uitgestapt. Haar strijd tegen biomassacentrales voert ze liever buiten de politiek, met haar Comité Schone Lucht. Maandag kreeg ze bij Nieuwsuur de kans om haar oude baas, Jesse Klaver, te ondervragen over zijn standpunt op biomassa. Of hij niet ook van mening is dat biomassa vervuilend is, en dat we er in Nederland mee moeten stoppen. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Ik ben benieuwd of Vattenfall ook gaat denken 'we moeten er maar mee stoppen'"

MIke visser, bewoner ijburg

Klaver houdt eerst nog vol dat biomassacentrales voor electriciteit wellicht dicht moeten, maar de centrales die warmte opwekken, die hebben we nog nodig.

Swart pareert hem handig, en uiteindelijk, in de laatste secondes van het debat zegt de voorman van GroenLinks dat de nog te bouwen Vattenfall-centrale in Diemen na de eventuele opening ook 'zo snel mogelijk' dicht moet. "En daar ga ik hem aan houden", zegt een tevreden Swarts een dag later aan haar keukentafel. Overigens is het nog onduidelijk of de centrale er echt komt: Vattenfall heeft het plan vanwege de discussie in de ijskast gezet en neemt na de zomer een beslissing. 

Niet dat de strijd is gewonnen, Swart moet het nog zien, maar het is een eerste stap. Ook bewoners van IJburg hebben met interesse de discussie tussen Swart en Klaver gevolgd. Zij kijken uit op de plek waar de centrale in Diemen mogelijk komt. 

"Ik ben benieuwd wat het vervolg gaat worden en of ze ook echt gaan meebewegen en dat Vattenfall ook gaat denken 'we moeten er maar mee stoppen', zegt IJburger Mike Visser.

Amsterdam wil ook af van biomassa

Ook de gemeente Amsterdam liet AT5 vandaag weten van biomassa af te willen. Wat dat dan voor de net geopende centrale in Westpoort betekent is nog niet duidelijk. De centrale voorziet een behoorlijk deel van de stad van warmte. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]