Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Papierfabriek komt met duurzame variant: eerste bietenpapier rolt van de lopende band

9 maart 2021, 20.36 uur · Aangepast 10 maart 2021, 10.12 uur · Door David van Meggelen en Isabel Broersen

VELSEN - Bij een papierfabriek in Velsen lopen de eerste rollen duurzaam bietenpapier van de lopende band.  Het is niet alleen duurzamer, maar met het maken van bietenpapier valt ook de energierekening van het bedrijf aanzienlijk lager uit.

Om nieuw papier te maken moet de zogeheten lignine, een natuurlijke organische verbinding, uit de houtpulp gehaald worden. Om dat te kunnen doen moet de houtpulp worden verhit tot hoge temperatuur en dat kost veel energie.

Om dit te reduceren ging het bedrijf op zoek naar alternatieven voor hout en vond dit in suikerbieten. 

NH / Pak An Doen

De pulp van suikerbieten komt vrij bij de productie van suiker en wordt voornamelijk gebruikt voor veevoer. Maar de hoeveelheid bietenpulp is aanzienlijk groter dan de dieren nodig hebben, dus blijft er genoeg over voor het maken van bietenpapier.

Inmiddels ligt op het terrein van de papierfabriek een grote berg pulp dat verwerkt zal worden tot papier.

"Elk velletje papier vertelt zijn eigen verhaal"

Jan Rops, papierspecialist

Bij het maken van bietenpapier is een deel van de houtgrondstof vervangen door bietenpulp, een afvalproduct van de suikerfabriek, zo legt Rops uit. Het bietenpapier is te herkennen aan kleine donkere spikkeltjes in het witte papier. "Daarmee vertelt elk velletje papier zijn eigen verhaal", aldus papierspecialist Jan Rops.

Het bietenpapier wordt voornamelijk gebruikt voor de verpakking van levensmiddelen, zoals suiker. Vanwege voedselveiligheid mag voor levensmiddelenverpakkingen geen oud papier gebruikt worden en blijft het maken van nieuw papier noodzakelijk. Deze duurzame, minder energie-vretende variant is volgens Rops dan ook een welkome variant. 

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]