Ga naar Content

Tata Steel bigband wegbezuinigd, bandleden maken doorstart

IJMUIDEN - Vanwege bezuinigingen binnen het orkest van Tata Steel bleek er geen budget meer voor de bigband, tot grote teleurstelling van de bandleden. Ze hebben dan ook besloten dat er een doorstart moet komen. Onder de naam 'Big Band The Swingmasters' zijn de voorbereidingen voor een doorstart inmiddels in volle gang.

Tata steel bigband eind 2019, met Gert-Jan Maas helemaal achterin op de contrabas - Foto: Eigen beeld

Het Tata Steel Orkest is de muziekvereniging van de staalgigant uit IJmuiden en bestaat uit een harmonieorkest, een bigband, een opleidingsorkest en een leerlingenorkest. Doordat het Tata Steel Orkest financieel in zwaar weer verkeert, hebben ze in september vorig jaar besloten om de stekker uit de bigband te trekken. Gert-Jan Maas, die de contrabas speelt in de bigband vindt het jammer, maar begrijpt waarom de keuze juist op hen is gevallen.

Een bigband is een muzikaal ensemble, bestaande uit 20 tot 25 muzikanten dat over het algemeen jazzmuziek speelt. "Muzikaal gezien valt de bigband vergeleken met de andere vier orkesten er het meest buiten", erkent Maas. "Ik snap dat ze er dan voor kiezen om afscheid van ons te nemen, in plaats van bij elke groep wat af te schaven."

"Een baritonsaxofoon bijvoorbeeld, dat heeft een beetje bigband echt wel nodig"

Gert-Jan Maas, muzikant bij Tata Steel bigband

De twintig muzikanten en de dirigent zijn inmiddels druk bezig met de doorstart en hopen daarbij op genoeg donaties om de komende jaren muziek te kunnen maken. Ze zijn een inzamelingsactie gestart, onder andere om een aantal essentiële muziekinstrumenten te kunnen kopen. Waar de teller nu staat weet Maas niet precies, maar ze hopen ongeveer 5,000 euro op te halen.

"Van het Tata Steel Orkest hebben we wel een paar instrumenten meegekregen, maar niet alles", vertelt Maas. "Een baritonsaxofoon bijvoorbeeld, dat heeft een beetje bigband echt wel nodig."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.