Amsterdam

NL
V

Activiste Comvalius: "Het gaat om het perspectief van vrouwen in al hun diversiteit"

8 maart 2021, 08.00 uur · Door Elise Spetter

AMSTERDAM - Ze was een van de vele sprekers in het Nelson Mandelapark gistermiddag tijdens de Women’s March: Ernestine Comvalius (66), activiste en voorvechter voor gelijke rechten van de vrouw. Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag ging NH Nieuws met haar in gesprek over haar strijd tegen ongelijkheid. "Ik doe het uit solidariteit. Die jonge mensen zijn mijn dochters. We moeten elkaar inspireren."

Activiste Ernestine Comvalius speechte tijdens de Woman's March 2021 - Ernestine Comvalius

In totaal waren er bij de demonstratie vijfhonderd activisten aanwezig, het maximumaantal dat de organisatie Women's March Nederland mocht uitnodigen. De demonstratie was er met een reden. "Fundamentele kwesties waar wij aandacht voor vragen zijn geweld tegen vrouwen, economische ongelijkheid, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, LHBTQ+ rechten, rechten voor vrouwen met een beperking, een ongelijkwaardig onderwijssysteem en ongelijke vertegenwoordiging in de media en de politiek", schrijft de organisatie op hun website. 

'Ik doe het uit solidariteit'

Veel verschillende organisaties hebben zich bij de Women's March 2021 aangesloten, in totaal dertien. Voorbeelden zijn mensenrechtenbeweging Black Pride, ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib en kenniscentrum seksualiteit Rutgers. Dat is ook tekenend voor deze tijd, vindt Comvalius.

"We hebben het niet alleen over vrouwen, maar we hebben het ook over transgenders, queer vrouwen, zwarte vrouwen, vrouwen van kleur, ongedocumenteerde vrouwen. Het is een veel breder begrip dan in 'mijn tijd', in de jaren 70 en 80. Het gaat om het perspectief van vrouwen in al hun diversiteit", zegt ze. Een mooie ontwikkeling en reden voor Comvalius om te spreken op de Women's March. 

"Ik doe het uit solidariteit. Die jonge mensen zijn mijn dochters. We moeten elkaar inspireren."

'Gaat om groepen die onderdrukt worden' 

Tijdens de demonstratie waren er tal van sprekers die verschillende onderwerpen belichtten. Naast Comvalius, deed onder meer anti-racismeactivist Marisella de Cuba haar verhaal en vertelde Janet Ramesar over de nachtmerrie die de 'toeslagenaffaire' heet. Comvalius was gevraagd om te spreken over institutioneel racisme. Volgens haar hebben alle sprekers één ding gemeen: "Het gaat allemaal om groepen die nog onderdrukt worden."

Tekst gaat verder onder de foto

Ernestine Comvalius -

Wanneer we dieper ingaan op het institutionele racisme, vertelt Comvalius dat we vooral moeten kijken naar waar het nog aan schort in de samenleving. "Het is belangrijk dat je stilstaat bij de rechten die je zelf hebt verworven en afvraagt: 'Wie kunnen nog meedoen?' Je moet kijken naar wie wordt achtergesteld."

Stijgende lijn

Volgens Comvalius zitten we in een stijgende lijn, maar ze ziet ook nog gevaren. "Wat goed is, is dat we nieuwe inzichten krijgen: er ontstaan nieuwe bondgenootschappen. De Women's March is daar een voorbeeld van: het is niet heel groot, maar wel heel divers. Veel verschillende organisaties zijn erbij betrokken. Maar wat ik zie als een gevaar is dat er nog te veel ruimte wordt gegeven aan de groeperingen die vooruitgang willen tegengaan. Dat zorgt voor polarisatie."

Maar focussen op de gevaren, doet ze liever niet. "Ik richt mij op de positieve dingen. Ik geloof dat datgene waar je je op concentreert, meer wordt. Op achterblijvers concentreer ik mij dus, want dat is verloren energie."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]