Ga naar Content

IJmond in greep van misdaad en criminaliteit: wat kan de politiek?

IJMOND - Het piept en kraakt in de IJmond: overvallen, straatgeweld en intimidaties zijn al lang geen uitzondering meer te noemen. Tegelijkertijd is de werkdruk bij de politie zo nijpend dat burgemeesters hun zorgen over de inzetbaarheid openlijk uiten. Wat kan de politiek in Den Haag? Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur heeft NH Nieuws de verkiezingsprogramma's van de zeven grootste partijen tegen het licht gehouden.

Foto: Inter Visual Studio/Michel van Bergen

Wat direct opvalt, is dat alle zeven partijen hun zorgen over de veiligheid op straat delen. Dat gaat hand in hand met de capaciteitsproblemen van de Nationale Politie: de werkdruk is enorm en lastige keuzes staan op stapel, ook in de IJmond. De regio waar burgemeesters op 16 maart een dispuut zullen houden over de keuzes die gemaakt moeten worden vanwege de ontstane onderbezetting bij Basisteam Politie IJmond.

Maar wat kan de politiek? Bekijk hier een (onvolledig) overzicht van de verkiezingsprogramma's van de zeven grootste partijen uit recente peilingen.

VVD

De VVD wil investeren in (digitale) veiligheid. Zo zou de Nationale Politie volgens de liberale partij versterkt moeten worden. Ondermijning en drugscriminaliteit moeten harder worden aangepakt dan nu gebeurt. Ook moeten er minimumstraffen komen voor georganiseerde misdaad. Verder moet het strafrecht volgens de VVD op de helling worden gezet. Geweldplegers tegen mensen die een publieke taak uitoefenen, krijgen altijd een gevangenisstraf.

PVV

Als de PVV het voor het zeggen krijgt, dan gaat het roer flink om. Zo zou er in iedere wijk een politiebureau moeten komen en wil de partij van Geert Wilders 10.000 extra agenten gaan opleiden. De PVV zet verder in op een zerotolerancebeleid, waarbij criminelen worden opgepakt en langdurig in de cel worden gezet. Als de politie het niet aankan in de wijken, dan wordt de hulp ingeroepen van defensie.

Lees ook

CDA

Ook het CDA zet erop in om de veiligheid te verbeteren. Zo moeten er meer agenten komen en is er speciale aandacht voor gewelddadige jeugdbendes. Er moet harder gestraft worden en er moet meer geld naar preventie, zoals het inzetten van jongerenwerkers in de wijken. Ook maakt het CDA extra geld vrij om de rechtspraak te verstevigen en moet de politie extra bevoegdheden krijgen. De partij van Wopke Hoekstra wil oproepen tot terrorisme zwaarder straffen dan nu gebeurt.

D66

Er moet geïnvesteerd worden in politie en veiligheidsdiensten om problemen het hoofd te bieden. Dat valt op te maken uit het verkiezingsprogramma van D66. Ook kiest de partij van Sigrid Kaag ervoor om in te zetten op een betere capaciteit voor de rechterlijke macht om overbelasting van de rechtspraak tegen te gaan. Verder valt op dat de partij het lokale bestuur wil afremmen bij hun strijd tegen de criminaliteit. Korte gevangenisstraffen moeten worden vervangen door 'effectieve' taakstraffen.

Lees ook

SP

Meer agenten, meer politiebureaus en een rechtspraak die voor iedereen toegankelijk moet zijn. De SP is geen uitzondering, en wil net als de andere partijen veel geld stoppen in het verbeteren van de veiligheid op straat. Ook zouden handhavers bij de gemeente beter moeten worden opgeleid en begeleiding moeten krijgen. Het verkopen én telen van softdrugs moet gelegaliseerd worden.

GroenLinks

De wijkagent staat bovenaan de lijst in het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Bij de preventie van criminaliteit is de wijkagent een belangrijk middel om te voorkomen dat (jonge) inwoners verzeild raken bij georganiseerde criminaliteit. Bij de politieopleidingen komt meer bewustwording en training over vooroordelen, discriminatie en racisme. Als GroenLinks aan de macht komt dan zet de partij in op de werving van meer agenten, maar ook meer jongerenwerkers op straat.

Lees ook

PvdA

Om de problemen in de wijken aan te pakken wil de Partij van de Arbeid per 5.000 inwoners een wijkagent zien. Ook moeten de agenten op straat een afspiegeling zijn van de samenleving. Meer diversiteit zorgt voor meer vertrouwen, zo stelt de partij. Voorts zouden er meer handhavers moeten komen om politie te begeleiden in de aanpak van de problemen op straat. Maar ook de cybercriminaliteit is een bron van zorg.

Vandaag is ook De Stembus in de IJmond. Daar zien we onder meer of de kerk een goede stemlocatie is. Regioverslaggever Dennis Mantz weet welke politieke thema's spelen in de regio en Olga Commandeur - presentatrice van Nederland in Beweging - is vrijwilliger op het stembureau en heeft wat tips hoe je tijdens het stemmen fit kan blijven.

Olga Commandeur in een aflevering van De Stembus - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]