Ga naar Content

1 op de 13 kinderen leeft in armoede en de vooruitzichten zijn niet goed

NOORD-HOLLAND – In Nederland leeft 1 op de 13 kinderen in armoede. Een reden voor SIRE om een campagne te starten nu de verkiezingsstrijd in volle gang is. Met name minderjarige kinderen uit Amsterdam, Den Helder en Diemen lopen een groot risico, blijkt uit cijfers van het CBS.

Foto ter illustratie - Foto: Priscilla Overbeek

Stichting Ideële Reclame (SIRE) verwacht dat dit met het huidige kabinetsbeleid alleen maar toeneemt, daarom starten ze de campagne 'Laten we het dáár eens over hebben'.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 14,7 procent van de minderjarige kinderen die in armoede leven in Amsterdam woont, 9,5 procent komt uit Diemen en 9,4 procent uit Den Helder. Ook in Zandvoort (8,7 procent), Zaanstad (8,6), Beverwijk (8,5) en Haarlem (8,1) leven relatief veel kinderen in armoede.

Geen vakantie

Gezinnen uit deze gemeenten hebben een laag inkomen, meer dan de helft kan daardoor niet op vakantie. Het is voor hen ook lastig om nieuwe kleding of een computer te kopen. Hierdoor kunnen kinderen niet goed meedoen met hun leeftijdsgenoten, met als gevolg stress en spanning thuis en sociale uitsluiting. Daardoor is de kans groter dat zij later zelf in armoede terecht komen.

De kinderen hebben ook te maken met vooroordelen. Een groot deel van de mensen denkt namelijk dat armoede vooral voorkomt bij gezinnen waarvan de ouders niet werken. Dit blijkt een hardnekkig vooroordeel, want 40 procent van de ouders heeft een baan, maar verdient structureel te weinig om hun gezin te kunnen onderhouden.

"Omdat kinderen geen stemrecht hebben, is hier geen aandacht voor"

Anne van den Nulft, woordvoerder SIRE

Dat er zoveel kinderen in armoede leven, komt volgens Anne van den Nulft, woordvoerder van SIRE, doordat er te weinig aandacht is voor dit probleem in de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. "Doordat kinderen geen stemrecht hebben, is hier geen belangstelling voor. Bij de senioren was dit ook een probleem, maar zij worden opgevangen in de AOW en hebben wel stemrecht."

De coronacrisis met de groeiende werkloosheid ten gevolg, maken dit thema nog relevanter, vertelt Van Den Nulft. Vooral omdat uit cijfers van het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) blijkt dat het aantal mensen dat in armoede leeft vanaf 2021 met 28 procent zal toenemen. "Dat is met het huidige kabinetsbeleid, als het zo blijft zoals het nu is. Daarom willen we het gesprek voeren en de politiek is daar een grote speler in", zegt Van Den Nulft. 

Actie

Met deze campagne maakt SIRE deze kinderen zichtbaar en daarmee willen ze het taboe van armoede doorbreken. "We willen het gesprek voeren. We moeten het als maatschappij doen." Ze adviseert mensen om actie te ondernemen: "Probeer iemand aan te spreken en daarmee het taboe te doorbreken. En doe dat ook met de kinderen. Dus praat niet over ze, maar met ze. Kinderen kunnen zich namelijk prima uiten."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.