Ga naar Content

Doodgeschoten 'Polletje' was een beruchte crimineel en Ajaxhooligan

AMSTERDAM - De man die vanmiddag is doodgeschoten aan Alexander Dumaslaan in Zuidoost, is de veroordeelde crimineel en F-sider Martin van de Pol, ook wel bekend onder de naam 'Polletje'. Hij werd 56 jaar.

Foto: Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

Het schietincident gebeurde rond 14.00 uur. Kort daarna overleed Van de Pol aan zijn verwondingen, hij zou door zijn hoofd zijn geschoten. Volgens Het Parool had hij net zijn dochtertje van de school om de hoek gehaald. De politie is nog achter de verdachte aangegaan die vermoedelijk richting de Dolingadreef was gevlucht. Maar tevergeefs.

Club Esther

Martin van de Pol is een bekende in de onderwereld. In 2000 schoot hij vier mannen dood in de Haarlemse seksclub Esther. Toen een Hells Angel de barvrouw en Van de Pol bedreigde met een vuurwapen omdat de vrouw niet met hem naar een kamer wilde, schoot iemand anders de Hell Angel neer. Van de Pol pakte daarop het vuurwapen van de Hell Angel en schoot hem en nog drie andere leden van de motorclub dood.

Die schietpartij domineerde vervolgens wekenlang het nieuws in Haarlem en omstreken. Van de Pol werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. In 2012 kwam hij weer vrij.

Ook na zijn vrijlating komt de inmiddels beruchte crimineel en Ajaxhooligan meerdere keren in aanraking met justitie. Hij wordt gepakt met bezit van vuurwapens en werd vervolgd voor meerdere geweldszaken. De laatste keer dat hij in aanraking kwam met het Openbaar Ministerie was in 2017. Toen werd er 15 maanden cel geëist voor verboden wapenbezit.

Lees ook

Panorama schrijft in 2017 over het criminele verleden van Martin van de Pol. Daar is te lezen dat hij als tiener begin jaren 80 al een gewelddadige reputatie had binnen de F-side: grofgebekt en voor niemand bang. Iemand van de oude garde F-siders noemt hem "een levensgevaarlijke psychopaat die mede door jarenlang excessief drugsgebruik totaal verknipt is".

Begeleider spelers

Polletje was destijds de grote leider van de harde kern van Ajax, de F-side. Als er een geblesseerde of geschorste speler een wedstrijd kwam meekijken in het vak, was hij de begeleider. Ook zou hij regelmatig aanschuiven bij vergaderingen binnen de club, iets wat de club altijd heeft ontkend.

Spelers Lerin Duarte en Joël Veltman vertelden destijds aan AT5 dat ze 'Polletje hoogstens eens een keer hadden gezien':

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Toen het supportershonk was afgebrand, zou Polletje ook de man zijn geweest achter de bestorming van een bijeenkomst op het trainingscomplex op De Toekomst. De ruim 100 fans waren naar het complex gekomen om 'een biertje te drinken' en verstoorden daar een besloten bijeenkomst. Zij waren boos over het feit dat ze nog geen nieuw supportershome hadden.

In 2014 ging het verhaal dat het vuurwek dat op het veld werd gegooid tijdens de bekerfinale dat jaar in opdracht was van de harde kern supporters van Ajax, waaronder Polletje. Dit omdat ze te laat waren. De bus had vertraging en door vuurwerk het veld op te gooien hoopten ze dat de wedstrijd tijdelijk zou worden stilgelegd. De supportersgroep ontkende dit destijds weer tegenover AT5.

Neergeslagen

'Met vooral jonge hooligans aan zijn zijde maakte hij volgens velen de dienst uit in het supportershome, waar ook in drugs werd gehandeld', schrijven misdaadverslaggevers Wouter Laumans en Paul Vugts in Het Parool. Een aantal oude leden van de F-side ergerden zich kapot aan het intimiderende en onberekenbare gedrag van Polletje.

Jarenlang zwaaide hij de scepter in het vak en het supportershome, maar dat kwam tot een eind in 2015. Toen werd hij bij het uitzwaaien van de spelersbus neergeslagen door supporter 'Seal'. Van de Pol had hem geduwd en nu trof hij de verkeerde. Polletje droop af en Seal kreeg het respect. Daarna kwam Van de Pol nog wel naar Ajax, maar hield hij zich afzijdig.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]