Start van hoofdcontent

WEST-FRIESLAND

nl

Zorgen om groeiend aantal economische daklozen: "Er moet over nagedacht worden"

4 maart 2021, 14.54 uur · Door David van Meggelen

ENKHUIZEN West-Friese gemeenten moeten wat doen aan het groeiend aantal economische daklozen, dat stelt SP Enkhuizen fractievoorzitter Margreet Keesman op WEEFF Radio. "Mijn oproep aan de wethouder: 'er moet over het probleem nagedacht worden.'"

Foto: Mark Schwalbach voor zijn oude huis aan de Begoniastraat - NH Nieuws/Tijmen Koelemeijer

Economische daklozen hebben vaak gewoon een baan, maar verdienen te weinig voor een koophuis en komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. "Door een tekort aan woningen komen deze mensen op straat te staan", legt Keesman uit. "Als je als stel uit elkaar gaat, je baan verliest en je woning niet meer kunt betalen, of om een andere reden je huis moet verlaten, dan is er gewoon geen woning voor je. Je komt op straat te staan, omdat er geen huis voor je is. Zo simpel is het en zo kwalijk is het ook."

Bloemenbuurt

Keesman verwijst naar het voorbeeld aan de Begoniastraat in Enkhuizen. Na een verloren kort geding moesten de bewoners daar maandag hun huis verlaten. Woningcorporatie Welwonen wil nieuwe huizen bouwen in de wijk. "Zij wisten dat ze hier niet konden blijven en geen aanspraak konden maken op een vervolgwoning. Ik ken voorbeelden van mensen, zelfs met goede banen, die zich suf gezocht hebben naar een huis. Er is gewoon geen woning, zelfs niet voor mensen die negen jaar staan ingeschreven."

Afgelopen maandag moesten de bewoners van de Begionastraat definitief hun huis verlaten. Zie hier de reportage die wij daarover maakte.

Bewoners Begoniastraat moeten hun huis uit - NH Nieuws

Voor alle bewoners is een noodoplossing gevonden. "In principe zijn deze mensen nu tijdelijk weer voorzien van een dak, maar voor maar drie maanden." Keesman roept de wethouder op om vooruit te kijken. "Ik denk dat het einde nog niet in zicht is. De wethouder moet goed na gaan denken over deze nieuwe groep die nu op de 'markt komt'. Er moet over nagedacht worden, dat is de strekking van mijn oproep aan de wethouder."

Oplossing

De SP-fractie geeft aan dé oplossing zelf ook niet in handen te hebben, maar draagt flexwonen aan als deel van de oplossing. "Het bouwen van flexwoningen gaat een stuk sneller dan het bouwen van reguliere woningen. Daar ligt volgens ons wel een deel van de oplossing."

Maar de echte oplossing ligt volgens Keesman buiten West-Friesland. "Wij denken ook dat de woningmarkt anders georganiseerd moet worden. Dat kunnen wij hier vanuit Enkhuizen niet oplossen, maar wel vanuit Den Haag. 'Denk goed na op 17 maart', zou ik zeggen."

Luister het interview met Margreet Keesman hier terug: 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]