Schiphol

NL
V

Bemanning KLM 'ontloopt' testverplichting op Schiphol door gesloten testlocaties

4 maart 2021, 19.00 uur · Aangepast 5 maart 2021, 15.15 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Bemanningsleden van KLM die in de vroege ochtend op Schiphol landen, ontlopen de verplichte tweede coronatest omdat de teststraten niet open zijn. De bemanning moet eigenlijk voor vertrek én na aankomst op Schiphol getest worden. Cabinebond VNC heeft de overheid opgeroepen om de 'exorbitante maatregelen' voor KLM te versoepelen.

Bemanningsleden van KLM bij de XL-teststraat op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Zowel reizigers als bemanningsleden van luchtvaartmaatschappijen moesten twee keer een negatieve coronatest kunnen overhandigen als ze naar Schiphol vliegen, maar sinds woensdag is voor reizigers een maximaal 12 uur oude PCR-testuitslag voldoende. Voor bemanningsleden geldt nog steeds dat ze twee sneltests moeten ondergaan, waarvan de laatste na aankomst op Schiphol moet plaatsvinden.

Opsluiting

Bemanningsleden van vluchten die voor 8.00 uur binnenkomen, ontlopen die tweede testverplichting, omdat zowel de XL-teststraat van de GGD op P4, als de testlocatie op het bemanningscentrum dan nog dicht zijn.

Bang dat de KLM'ers na aankomst corona verspreiden hoeft niemand te zijn, benadrukt VNC-cabinebondbestuurder Chris van Elswijk bij NH Nieuws. "Met een waslijst aan restricties, zoals opsluiting in je hotelkamer en geen contact met de lokale bevolking, is de kans daarop minimaal", aldus Van Elswijk. Later terugkomen om de tweede test alsnog te doen, gebeurt ook niet.

VNC, FNV Cabine en pilotenbond VNV hebben een brandbrief aan KLM-directeur Pieter Elbers gestuurd, met de oproep om een eind te laten maken aan de strikte maatregelen. Nederland heeft de strengste testverplichting van Europa voor iedereen die naar Schiphol vliegt. Om onder die dubbele tests uit te komen, kiezen passagiers vaak voor luchtvaartmaatschappijen uit buurlanden en reizen het laatste stukje via trein, bus of auto - ongetest - naar Nederland.

Bloedneuzen

Volgens Van Elswijk, die naast zijn functie als VNC-bestuurslid ook senior purser bij KLM is, komt het voor dat bemanningsleden soms tientallen keren per week getest worden. Het komt voor dat stewards, stewardessen, pursers en piloten daardoor medische problemen ondervinden, zoals bloedneuzen en hoofdpijn. Ook topman Elbers zei onlangs tegen NH Nieuws dat hij vindt dat het opgelegde testbeleid van de overheid op de schop moet.

Nieuwe leverancier 

Een woordvoerder van KLM laat NH Nieuws weten dat de maatschappij 'op korte termijn' met een nieuwe leverancier gaat werken voor de teststraat in het bemanningscentrum. "Deze partij heeft meer capaciteit beschikbaar, waardoor de openingstijden kunnen worden verruimd. Dit betekent dat medewerkers die gebruikmaken van antigeentesten, direct na aankomst de test kunnen doen en hier niet op een later tijdstip voor hoeven terug te keren."

Voor vliegend personeel dat vlak voor vertrek een PCR-test heeft laten afnemen, is een sneltest na terugkeer ook niet meer nodig. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid heeft NH Nieuws laten weten dat over verdere versoepelingen van de testverplichting geen nieuws te melden valt. "We zijn er wel voortdurend over in gesprek en ontwikkelingen zullen worden gemeld."

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]