Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Mede dankzij hack vorig jaar ruim twee keer zoveel drugslabs opgerold als in 2019

4 maart 2021, 14.45 uur · Door Jouri Bakker

NOORD-HOLLAND - Vorig jaar zijn in onze provincie ruim twee keer zoveel drugslabs ontdekt en ontmanteld als in 2019.  Het aantal ontdekte opslaglocaties was zelfs drie keer groter dan een jaar eerder. 

Foto ter illustratie, niet het lab in Wormer - Politie & NH Nieuws

Dat blijkt uit een landelijke politierapport over het aantal opgerolde productie-, opslag- en dumplocaties van synthetische drugs en de afvalstoffen ervan.

Uit het rapport blijkt dat het aantal ontdekte drugslabs in Noord-Holland harder is toegenomen dan in welke andere provincie dan ook. Werden er in 2019 nog zes drugslabs ontdekt en ontmanteld, waren dat er in 2020 dertien, een toename van 117 procent.

Hoewel in  andere provincies (Groningen, Drenthe, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant) ook sprake was van een toename, was die nergens zo explosief als in Noord-Holland. Ter vergelijking: landelijk is het aantal ontmantelde drugslabs met 20 procent toegenomen.  

Door de ruime verdubbeling hoort Noord-Holland voor het eerst bij de drie provincies waar de meeste drugslabs zijn opgerold. Alleen in Noord-Brabant (31) en Gelderland (16) werden vorig jaar nog meer pillen-, poeder- en kristalfabrieken gesloten.

Drugslabs in Noord-Holland

Een klein half jaar geleden, in oktober vorig jaar, werden in Hoofddorp zeven mensen aangehouden voor betrokkenheid bij een drugslab in een bedrijfspand aan de Bennebroekerweg. In juli werd in een bedrijfspand aan het Rak in Westzaan een drugslab opgedoekt. In het pand werden 600 duizend xtc-pillen, 100 kilo MDMA en nog een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen.

Een maand eerder werden zelfs vier drugslabs ontdekt, waaronder een in een loods in het Westfriese Berkhout waar de zeer verslavende drug crystal meth werd geproduceerd. Begin 2020 werd er een drugslab aangetroffen in een woning in Anna Paulowna, waar 500 liter amfetamine-olie klaar stond om verwerkt te worden. 

Bekijk hieronder beelden uit Berkhout uit juni vorig jaar. Artikel loopt door onder video

Drugslab opgerold in Berkhout - NH Nieuws

Ook in Amstelveen, Akersloot en Heiloo werden afgelopen zomer drugsproductie- en opslaglocaties ontdekt. De drie locaties bleken een productielijn voor MDMA te vormen. Eind vorige maand, tijdens de rechtszaak tegen vijf opgepakte verdachten, werd bekend dat de politie de locaties en de verdachten op het spoor was gekomen door een server te hacken waarmee toegang werd verkregen tot versleutelde berichten.

Dankzij de hack van de zogeheten PGP-server Encrochat zijn meer drugslabs opgerold. Sterker nog: de politie schrijft de landelijke toename van ontmantelde labs en opslaglocaties gedeeltelijk toe aan de hack, waarmee de politie toegang kreeg tot meer dan twintig miljoen berichten. 

Drugsopslag

Het aantal ontdekte opslaglocaties - plekken waar ingrediënten voor de productie van drugs staan opgeslagen - in Noord-Holland was vorig jaar zelfs bijna verdrievoudigd ten opzichte van 2019. Werden er in dat jaar nog vier locaties ontdekt waar chemicaliën waren opgeslagen voor de productie voor drugs, afgelopen jaar waren dat elf locaties, een toename van 175 procent. Landelijk was er sprake van een stijging van 23,5 procent. 

Ten opzichte van 2018 is er in Noord-Holland zelfs sprake van een stijging van meer dan 1000 procent, want in dat jaar werd er in onze provincie 'slechts' één opslaglocatie opgedoekt. 

In Noord-Brabant (30), Zuid-Holland (22), Gelderland (16) en Limburg (13) werden vorig jaar meer opslaglocaties ontdekt. Opvallend is dat vergeleken bij 2019 niet alleen in Noord-Holland, maar ook Zuid-Holland (van 5 naar 22) en in Flevoland (van 0 naar 4) het aantal opgerolde drugsmagazijnen explosief is toegenomen. 

2021

Ook dit jaar loopt de teller alweer flink op. Zo werd er begin februari een drugslab ontdekt nadat er in Oostzaan een chalet en schuur waren afgebrand. Saillant detail: een week later ging het woonhuis op hetzelfde erf ook in vlammen op.

Een paar dagen later werd in het Westfriese Wervershoof een drugslab ontmanteld. Een week geleden werden na de vondst van harddrugs en chemische stoffen op een erf aan de Sloterweg in Badhoevedorp twee personen aangehouden.

Waarom Noord-Holland? 

Toen medio vorig jaar bleek dat het aantal opgerolde drugslabs in Noord-Holland flink in de lift zat, zocht NH Nieuws uit wat onze provincie zo'n aantrekkelijk gebied maakt om drugs te produceren. We kwamen tot de conclusie dat de (jacht)havens, Schiphol, de grote afzetmarkt Amsterdam en het uitgestrekte buitengebied factoren zijn die meespelen. Lees hier het hele verhaal.  

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.