Ga naar Content

De schaar mag erin! Djustin (11) heeft een bijzondere reden voor zijn knipbeurt

HOORN - Na een sluiting van een kleine drie maanden, mochten de kappers vandaag weer open. En dat werd hoog tijd, zo vond Djustin (11) uit Zwaag. Hij stond te trappelen om een knipbeurt, want zíjn coronakapsel spant de kroon: Djustin heeft namelijk drie jaar lang zijn haar niet geknipt. Hij wil het doneren, zodat er een pruik van gemaakt wordt voor kinderen die (tijdelijk) geen haar hebben.

Voor Djustin (11) was de knipbeurt vandaag extra bijzonder - Foto: NH Nieuws

Na z'n schooldag in groep 8 vertrekt Djustin vanmiddag richting de kapper. Drie jaar lang heeft hij zijn haar opgespaard. "Ik ben een beetje zenuwachtig", lacht hij op de stoep voor de kapper. "Maar ik vind zelf dat het nu tijd is."

Eigenlijk wilde hij voor de kerstdagen al naar de kapper, maar die moest op 15 december vanwege de lockdown de deuren sluiten. Op de stoep bekijkt Djustin voor de laatste keer zijn lange haar. "Als ik er zo naar kijk denk ik... Eigenlijk wel veertig centimeter", gokt hij.

Geïnspireerd door iemand anders

Djustin wil zijn haar doneren aan Haarwensen, dat pruiken maakt voor kinderen die (tijdelijk) geen haar hebben. Dat idee ontstond toen hij in het buitenland was. "In Frankrijk heb ik een keertje een meisje gezien, die ging haar haar doneren", vertelt Djustin. "En toen wilde ik dat eigenlijk ook doen."

Ein-de-lijk is het zo ver voor Djustin. - NH Nieuws

Maar daar moest hij wat voor over hebben. Djustin vertelt dat hij onder andere vanwege persterijen over zijn lange haar van school is gewisseld. "Het doet pijn, maar het doet nog meer pijn voor de andere kinderen. Ik hoop dat een kindje het krijgt en een pruik kan opzetten."

Om dat te realiseren mocht hij als één van de eersten op de stoel bij haarstylist Sharon zitten. "Ik vind het niet spannend, maar juist heel leuk om te doen. Om een lekker stuk er van af te knippen", zegt Sharon enthousiast. "Het is heel bijzonder dat iemand ook z'n haar wil doneren. Dat vinden wij altijd heel mooi om te mogen doen."

Lees verder onder de foto.

Djustin voor en na z'n knipbeurt. - Foto: NH Nieuws

Sharon maakt twee vlechten in het haar van Djustin. En daar gaat één voor één de schaar in. De lange lokken verdwijnen en Sharon knipt er een halflang kapsel van.

Voor Djustin is het wennen om zichzelf na al die jaren met korter haar te zien. "Leuk! Ik vind het een beetje gek. Het voelt wel fijn", zegt hij achteraf. Of 'ie het nog een keer zou doen? "Ja! Ik wil gewoon dat er meer kinderen iets mee kunnen." En met zijn actie hoopt hij op zijn beurt weer andere kinderen te inspireren. "Zodat ook kinderen met bijvoorbeeld kanker een pruik krijgen."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.