Ga naar Content

Camping Aardenburg mag blijven: beloning na 'schrijffoutje' gemeente

WIJK AAN ZEE - Kampeerterrein Aardenburg mag minimaal tot 2036 in Wijk aan Zee blijven. Dat is het gevolg van een uitspraak van de kantonrechter.  

De gemeente Beverwijk, waar Wijk aan Zee onder valt, was te laat met opzeggen van het contract. Het huurcontract gold tot 2026. In de overeenkomst is bepaald dat die termijn bij  verstrijken weer met tien jaar zou worden verlengd, tenzij de huurovereenkomst door een van de partijen zou worden opgezegd voor 31 maart 2017.

De gemeente zegt nu dat die datum een schrijffout is en vocht dat voor de rechter aan. Het had '30 september 2026' moeten zijn. De kantonrechter gelooft niet in een schrijffout, omdat 31 maart 2017 volgens haar niet 'zomaar' is gekozen. René Cossé, voorzitter van kampeerterrein Aardenburg, is dolblij met de uitspraak. "Vooral voor de mensen die hier al jaren staan. Alles bij elkaar hebben we toch een paar jaar actie gevoerd. Mooi dat dat wordt beloond."

"Ze hebben gewoon gezegd: weet je wat jongens, we zeggen gewoon dat het een schrijffoutje is"

René Cossé, voorzitter kampeerterrein aardenburg

Cossé noemt de uitspraak van de kantonrechter 'volkomen terecht'. Hij denkt dat de gemeente het bewust op een schrijffout heeft gegooid. "Waarschijnlijk is er een ambtenaar geweest die tegen het college heeft gezegd: jullie kunnen de huurovereenkomst wel willen opzeggen, maar de opzegtermijn is al verlopen. En ik denk dat toen in het kamertje is gezegd: weet je wat jongens, laten we doen alsof er een schrijffoutje is gemaakt. Maar gelukkig hebben we nog een goeie rechtspraak in Nederland."

Het is nog niet bekend of de gemeente Beverwijk in beroep gaat tegen de uitspraak. Dat kan tot 22 maart.

Gemeente Beverwijk: "We dachten dat we gelijk zouden krijgen"

"Nadat het nieuwe bestemmingsplan voor Wijk aan Zee in 2020 in werking is getreden, waarin woningbouw op Aardenburg mogelijk is gemaakt, heeft de gemeente besloten de huurovereenkomst (met een looptijd van tien jaar) alvast per 1 oktober 2026 op te zeggen", zegt de gemeente Beverwijk in een reactie. "Dit om duidelijkheid te verschaffen aan de beheerder van het kampeerterrein. Inmiddels was bekend dat er een foute datum van opzegging in de huurovereenkomst staat. In plaats van een half jaar voor de einddatum, staat er een datum in 2017 (zijnde 9,5 jaar voor de einddatum en vijf maanden na het afsluiten van de overeenkomst)." 

"Omdat het overduidelijk niet de bedoeling was om in de overeenkomst op te nemen dat de opzegtermijn vijf maanden eindigt na ondertekening van de overeenkomst voor tien jaar, is de gemeente in gesprek gegaan met de beheerder om deze fout recht te zetten. Daar zijn we niet uitgekomen en daardoor zagen we ons genoodzaakt een rechterlijke procedure aan te gaan. We dachten dat de rechter zou begrijpen dat het niet de bedoeling was en dat we gelijk zouden krijgen." 

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]