Ga naar Content

Sekswerkers spannen kort geding aan tegen overheid: "Niemand luistert naar ons"

ALKMAAR - Tientallen sekswerkers en verschillende belangenorganisaties gaan de Staat aanklagen in een kort geding. Dat bevestigt advocaat Richard Bouwman tegenover NH Nieuws. Dat alle contactberoepen, behalve sekswerkers, weer veilig aan de slag mogen, schiet hen in het verkeerde keelgat. "Er zijn al maanden geen inkomsten. We willen sekswerk weer mogelijk maken."

Foto: NH Nieuws / Priscilla Overbeek

Sekswerkers kregen vorige week tijdens de persconferentie opnieuw een bittere pil te slikken toen zij hoorden dat het werkverbod voorlopig van kracht blijft. "Belachelijk", reageert de Alkmaarse raamexploitant Frans Snel. "Er wordt totaal geen rekening met ons gehouden."

Volgens minister Hugo de Jonge is het voor sekswerkers moeilijker om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Ook zou bron- en contactonderzoek lastig zijn omdat veel klanten niet hun echte naam zouden opgeven. 

'Gelul'

Maar pandeigenaren en raamexploitanten van onder meer de Achterdam in Alkmaar noemen dat 'gelul'. Zij besloten, samen met tientallen andere belanghebbenden, naar de rechter te stappen. Onder leiding van advocaat Bouwman spannen ze een kort geding aan tegen de overheid.

"Een masseur wel maar een sekswerker niet? Dit land is knettergek"

Frans SNEl, ALKMAARSE RAAMEXPLOITANT

Raamprostituee Kremena werkt in het rosse straatje van Alkmaar. Ze begrijpt niet waarom er door de overheid met verschillende maten wordt gemeten en de versoepelingen alleen voor hen uitblijven. "We hebben allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, net als andere contactberoepen. Ik zit al maanden zonder werk en wil gewoon weer aan de slag. We voelen ons totaal niet gehoord. Niemand luistert naar sekswerkers."

'Blowjobs are real jobs'

Gisteren trokken sekswerkers daarom richting Den Haag om met spandoeken, peepshows en stripteases actie te voeren tegen het werkverbod. Ze eisen dat ze net als kappers, masseurs en rijinstructeurs vanaf vandaag weer aan de slag mogen. Ook op de Achterdam was een klein protest gaande. 

Tekst gaat verder onder foto's

Snel besloot samen met de andere exploitanten symbolisch alle gordijnen te openen en de rode lichten aan te zetten. Aan het begin van de straat hangt een groot spandoek: 'Waarom wij niet open?'

Geen steun

Of de symbolische actie iets zal opleveren, betwijfelt Snel, maar helemaal niets doen en lijdzaam toekijken is voor hem geen optie. "Een masseur wel maar een sekswerker niet? Dit land is knettergek." Zijn woede komt naar eigen zeggen vooral voort uit het gebrek aan steun voor veel sekswerkers.

Opting-inners, werkzaam in clubs, privéhuizen en via escort-services hebben qua financiële steun nergens recht op. Volgens minister Koolmees kunnen zzp'ers, zoals raamprostituees, voor hulp aankloppen bij de gemeente. Maar verschillende aanvragen van raamprostituees op de Alkmaarse Achterdam werden door de gemeente afgewezen. "Als je die steun als overheid niet wil bieden, laat die vrouwen dan weer geld verdienen. Op deze manier help je ons allemaal de vernieling in." 

"De roep is er. Er zijn heel veel mensen die dit willen ondersteunen, dus dat het kort geding er gaat komen, staat vast"

Advocaat Richard Bouwman

Advocaat Bouwman laat weten dat exploitanten en pandeigenaren vanuit heel het land aangeven te willen meeprocederen. Ook zouden diverse belangenorganisaties, zoals SekswerkExpertise en PROUD hebben aangegeven het kort geding te steunen. "De roep is er. Er zijn heel veel mensen die dit willen ondersteunen, dus dat het kort geding er gaat komen, staat vast. We moeten het alleen goed voorbereiden en dat heeft wat tijd nodig." 

Wanneer het kort geding tegen Den Haag exact wordt aangespannen, is nog onduidelijk.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]