Ga naar Content

Plezier en vreugde, maar ook overlast en vernielingen: zijn we klaar met vuurwerk?

HILVERSUM - Vuurwerk afsteken met oud en nieuw: de een kijkt er het hele jaar naar uit, de ander haat het. In Hilversum ging het tijdens de jaarwisseling van 2012 mis toen er een zware vuurwerkbom ontplofte voor Theater Gooiland. Er vielen wonder boven wonder maar een paar gewonden. Sindsdien loopt Hilversum voorop in de strijd tegen vuurwerkoverlast. In aanloop naar de verkiezingen barst de discussie weer los: moeten we vuurwerk gewoon helemaal verbieden?

Plezier en vreugde, maar ook overlast en vernielingen: zijn we klaar met vuurwerk? - NH Nieuws

Vuurwerkverkoper Evelien Arler komt uit Eemnes. Ze is opgegroeid met vuurwerk in de winkel van haar ouders. Nu verkoopt ze het zelf en intussen doet de volgende generatie ook al mee. "Afgelopen jaarwisseling was een donkere bladzijde in mijn vuurwerkcarrière", vertelt ze. "Op het moment dat ik hoorde dat ik in 2020 geen vuurwerk mocht verkopen, had ik het even heel moeilijk, want ik had het totaal niet zien aankomen."

Dat verbod heeft de deur verder op een kier gezet voor de discussie van een algeheel vuurwerkverbod. Iets wat Hilversummer Herman Vijlbrief toejuicht. Hij is de initiatiefnemer van het wormenhotel. Die is met de jaarwisseling van 2019 doelwit geweest van vernieling. Vandalen hebben het hotel opengebroken en er vuurwerk ingegooid of tegenaan geplakt. "Dat je echt willens en wetens zoiets moois wat je met elkaar hebt neergezet gaat vernielen, vind ik echt huftergedrag", vertelt hij.

Tekst gaat door onder foto

Het vernielde wormenhotel - Foto:

Hij denkt dat een verbod zal helpen om dit soort vernielingen tegen te gaan. "Op een gegeven moment is er een cultuur ontstaan van: 'het is maar normaal'. Maar het is niet normaal dat je willens en wetens met vuurwerk de boel vernielt. Dat moet eruit."

De vuurwerkverkoper vindt dat er een duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen het vuurwerk dat zij verkopen en illegaal vuurwerk. "Want je kunt met ons vuurwerk geen auto opblazen, of een lantaarnpaal naar beneden krijgen, of een bushokje in puin leggen. Dat gaat gewoon niet."

'Vuurwerk-bob'

Zij denkt juist dat een verbod gaat zorgen voor nog meer illegaal vuurwerk, waardoor de vernielingen en gewonden erger worden. Arler ziet meer in betere voorlichting en hardere aanpak van illegaal vuurwerk. "Je kunt niet alles in het leven verbieden. We hebben ook af en toe een uitlaatklep nodig en daar is oud en nieuw een geschikte avond voor."

"Ga eens naar het Mediapark, ga bij elkaar zitten, steek het geld dat er vernield wordt in een prachtige droneshow en tel uit je winst"

Herman Vijlbrief, initiatiefnemer wormenhotel

Ze mist de spotjes op televisie waar je gewaarschuwd wordt om 'je kop erbij te houden'. "We hebben wel eens gezegd dat we een soort 'vuurwerk-bob' nodig hebben. Dat je moet stoppen met drinken op de avond. Ga daarna helemaal los wat mij betreft, maar ga eerst even dat vuurwerk afsteken."

Overlast

Een hoop mensen ervaren overlast van vuurwerk. Huizer Ruben Woudsma is een aantal jaar geleden een vuurwerkmeldpunt gestart en hij ziet de klachten toenemen. De eerste klachten stromen binnen vanaf de herfstvakantie. "Dan is er waarschijnlijk een lading illegaal vuurwerk binnen gekomen", vertelt hij. Maar de echte piek aan klachten is tijdens de laatste drie dagen van het jaar, als de consumentenverkoop is gestart. 

In Hilversum strijden ze al een tijd tegen de overlast van vuurwerk. Dat komt door de vuurwerkbom die ontplofte bij Theater Gooiland in 2012. Dit was voor burgemeester Pieter Broertjes de druppel. Het liefst ziet hij dat vuurwerk helemaal verboden wordt. Tot die tijd probeert hij met een aantal maatregelen, zoals een centrale vuurwerkshow en vuurwerkvrije zones, de overlast tegen te gaan. 

Een van die zones is bij kinderboerderij Hertenkamp. Daar zijn ze, en met name de dieren, maar wat blij:

Kinderboerderij is vuurwerkvrije zone - NH Nieuws

De initiatiefnemer van het wormenhotel vindt dat er genoeg alternatieven zijn voor vuurwerk. "We wonen hier in Hilversum Mediastad, er zijn genoeg knappe koppen zou ik zeggen. Ga eens naar het Mediapark, ga bij elkaar zitten, steek het geld dat er vernield wordt in een prachtige droneshow en tel uit je winst."

Evelien Arler kan zich niet voorstellen dat er met oud en nieuw geen vuurwerk wordt afgestoken en dat het helemaal stil is. "Dan kan je toch net zo goed om tien uur naar bed. Of de herhaling van Youp van 't Hek kijken", zegt ze grappend. "Het hoort er gewoon bij. En het mooie van vuurwerk wat wel eens wordt vergeten in de hele discussie, is dat vuurwerk een gevoel is. We hebben allemaal nu met corona een heel naar jaar. Dat sluiten we af met vuurwerk. Dat kan niet zonder vuurwerk, in mijn gevoel. En dat moet men niet vergeten."

Lees ook

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Volg het laatste nieuws rond de Tweede Kamerverkiezingen 2021 en bekijk alle afleveringen terug van Wij Zijn Noord-Holland en De Stembus op nhnieuws.nl/tk2021