Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Gemeente wil op korte termijn rookmelders in alle studentenwoningen op Uilenstede

1 maart 2021, 20.30 uur · Door Redactie Amsterdam

AMSTELVEEN - De gemeente Amstelveen wil dat volgend studiejaar elke woonruimte in de studentenflats op Uilenstede is uitgerust met een rookmelder. Daarover is het in gesprek met eigenaar stichting DUWO en de huurdersorganisatie en bewonerscommissie van Uilenstede BVU.

eigen foto bewoners Uilenstede

Aanleiding hiervoor is de brand die drie weken geleden uitbrak op de vierde verdieping van een van de studentenflats op Uilenstede. Verschillende studenten moesten worden behandeld na het inhaleren van rook. Later bleek dat niet alle wooneenheden een rookmelder hebben.

Bewoners schrokken van de slechte brandveiligheid. Tim Wagelaar (20), die zelf in de studentenflat woont, begon een handtekeningenactie om ervoor te zorgen dat dat probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Zo'n 700 studenten hadden destijds de brief al ondertekend.

Verantwoordelijkheid

De Amstelveense wethouder Herbert Raat komt er nu ook op terug. "Wij geven als gemeente topprioriteit aan brandveiligheid. Het verhuren aan bijzondere doelgroepen, zoals studenten, brengt een extra maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee", zegt Raat. Volgens de wethouder zouden er nu alleen rookmelders hangen waar dat wettelijk verplicht is, maar dat vindt hij onvoldoende.

De vestigingsdirecteur van Uilenstede heeft de wethouder laten weten bezig te zijn met de uitrol van rookmelders, vooruitlopend op de wettelijke verplichting per 1 juli 2022. Maar Raat wil dat op korte termijn geregeld zien. "Het gaat niet om het wettelijk minimum, maar om de maximale zorgplicht. Het is niet van deze tijd om studentenhuisvesting te verhuren zonder rookmelder."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]