Ga naar Content

Weer fysiek les op middelbare scholen: "De sfeer komt langzaam weer terug"

AMSTERDAM - Veel middelbare scholen geven gehoor aan de versoepelingen van het kabinet om leerlingen minstens een dag per week fysiek onderwijs aan te bieden. Dit betekent veel gepuzzel met roosters en het inschakelen van externe locaties.

Leerlingen met mondkapjes op mendelcollege in Haarlem - Foto: NH Nieuws

Amsterdamse middelbare scholen zijn opgelucht dat ze weer open kunnen voor fysiek onderwijs. "We zijn ontzettend blij dat er weer meer leerlingen in de school zijn en dat de sfeer langzaam weer terugkomt", zegt rector van Spinoza Lyceum Jan Paul Beekman opgewekt. "Ik heb ook een video opgenomen en aan de leerlingen toegestuurd om ze weer op school te verwelkomen en om de voorzorgsmaatregelen aan hen uit te leggen."

Toetsweken en examenleerlingen

Communicatieadviseur van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam, Mathilde Wolffenbuttel ziet ook hoe zowel leraren als leerlingen het fijn vinden elkaar weer te kunnen zien. "Natuurlijk geeft het ook uitdagingen. Gelukkig kunnen onze scholen een groot deel van het draaiboek van voor de zomer gebruiken." zegt Mathilde. "Wat het nu anders maakt is dat nu ook de examenleerlingen nog op school zijn."

"We kunnen voorlopig vijf dagen fysiek onderwijs per vier weken aanbieden aan alle leerlingen"

Jan paul beekman, rector Spinoza lyceum

Het Gerrit van der Veen College heeft voor de komende twee weken nog een toetsweek voor de bovenbouw staan, waardoor de onderbouw nog even moet wachten op fysieke les. "De school is dan vol tijdens de toetsweek", zegt Jan-Willem Dienske, rector van het Gerrit van der Veen college.

De meeste scholen hebben de mogelijkheid om het fysiek onderwijs in de eigen school aan te bieden. "Wij zitten gelukkig wat ruimer qua gebouw", zegt de directeur van De Nieuwe Havo, Jan Willem Schoneveld. "Maar we hebben wel de gymlessen naar buiten verplaatst en gebruiken nu de gymzalen voor gewone lessen." 

Hulp ingeroepen van Paradiso

Niet alle scholen hebben die ruimte. Het Barlaeus Gymnasium roept dan ook de hulp in van omliggende locaties om hun rooster in te vullen. Zo krijgen sommige leerlingen vanaf woensdag les in Paradiso of in één van de bioscoopzalen van het Pathé aan het Leidseplein.

"Ik krijg berichten van hotels die mee willen denken, maar dat gaat gepaard met flinke facturen"

Jan Willem Dienske, rector gerrit van der veen college

Ook uit ander hoeken wordt meegedacht: "Ik krijg berichten van hotels die mee willen denken, maar dat gaat gepaard met flinke facturen."Daar begint het Spinoza Lyceum liever niet aan. "We kijken hoe het nu gaat. Een externe locatie geeft ook een hoop gedoe: extra kosten, pendelen van leraren en leerlingen, aanwezigheid van conciërges op locatie."

Jan-Willem Dienske van het Gerrit van der Veen College sluit zich daar bij aan. "Ik krijg berichten van hotels die mee willen denken, maar dat gaat gepaard met flinke facturen. Er moet dan ook extra reistijd gerekend worden voor leraren en leerlingen en het op en afbouwen van digitale installaties waar we nu ook vaak mee werken. We houden het dan ook voorlopig bij ons eigen gebouw."

Extra voorzichtig

Uiteraard blijft het spannend voor middelbare scholen om weer fysiek onderwijs aan te bieden.  "We zien dat de besmettingscijfers weer omhoog gaan, dus we zijn extra voorzichtig", benadrukt Jan Paul Beekman, rector van het Spinoza Lyceum. 

"Natuurlijk blijft de 1.5 meter een uitdaging voor de leerlingen", zegt Mathilde Wolffenbuttel, van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam. "Maar voor de zomer gold die maatregel ook en toen is het ook goedgekomen." 

D66 pleit voor openstelling leegstaande gebouwen

D66 wil dat de gemeente leegstaande gebouwen openstelt als leslocaties en studieruimte voor jongeren. Raadslid Ilana Rooderkerk: “Sinds de uitbraak van de coronacrisis staan musea, sporthallen, bioscopen, hotelzalen en bibliotheken grotendeels leeg. Door extra leslocaties of studieplekken te realiseren in deze gebouwen, kunnen we snel en op een verantwoorde manier meer fysiek onderwijs aan jongeren bieden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]